Izvor: Politika, 31.Jul.2015, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Sever” izvozi ne sve strane sveta

Ono sa čim subotička fabrika elektromotora kuburi jeste kvalifikovana radna snaga

Subotica – Fabrika elektromotora „ATB sever” polako i na zdravim osnovama vraća se na tržište i mi vidimo dobru perspektivu za ovu firmu, kaže Milorad Vasić, generalni direktor.

Optimizam potkrepljuje brojkama: prošle godine preduzeće sa 410 zaposlenih imalo je promet od 13,5 miliona evra, a ove godine u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prvih šest meseci proizvodnja je povećana za 20 odsto, do kraja godine očekuju povećanje od 35 odsto u odnosu na lane, te da poslovnu godinu zaključe sa prometom između 18 i 20 miliona evra, i tako prvi put završe godinu bez gubitaka. Nad imovinom „Severa” više nema bankarske hipoteke, a sva dugovanja prema finansijskim kućama, preuzela je „ATB grupacija“.

Decenijama je povlačen znak jednakosti između industrije Subotice i kompanije „Sever“ koja je zapošljavala i do šet hiljada radnika, ali je već u privatizaciju 2005. godine ova firma ušla teško narušenog poslovanja. Kupac austrijski „A-tek” pridodao je „Sever” svojoj „ATB grupi”, ali je sužavao proizvodnju, otpuštao radnike i prodao deo imovine, sve do svog bankrota, jednog od najvećih u Austriji. Nakon toga, grupaciju „ATB” 2011. godine kupio je kineski „Volong”. Od pre dve godine novi vlasnik doveo je i novi menadžment na čelo „ATB severa”.

Od tada u subotičkom preduzeće primenjuje se nova poslovna strategija koja počiva na četiri grupe proizvoda: motori za hidroelektrane i generatore, elektromotori sopstvenog dizajna i remontne usluge, elektromotori ATB dizajna i proizvodnja komponenti za „ATB grupu”.

Oko 80 odsto proizvodnje „ATB severa” namenjeno je inostranom tržištu, dok su domaći kupci pre svega vezani za remont hidropostrojenja na Đerdapu i Bajinoj Bašti. Rukovodstvo „ATB severa” posebno ističe da oni ovde ne prave proizvode koji su negde drugde razvijani, već da imaju svoj tim od četrdesetak inžinjera te da je njihova osobenost upravo kreiranje i izrada specifičnih elektromotora na zahtev kupca.

Povratak na tržište ne ide lako, a velika je i konkurencija, kaže rukovodstvo fabrike, ipak na njihovoj strani je spremnost da razviju i primene nove programe. Unutar „ATB grupacije” fabrika u Subotici je varilački centar, a preduzeće koje su kupili FOD iz Bora je najuspešnije unutar grupacije u oblasti bravarije i varilačkih poslova.

Ono sa čim „ATB sever” kuburi je kvalifikovana radna snaga. Od prošle godine zaposleno je pedesetak novih radnika. Planiraju da do kraja godine zaposle još kojeg radnika. Prosečna zarada je 53.000 dinara, uz brojne radne beneficije. Međutim, bravari i varioci i kvalitetni radnici metalske struke stalno nedostaju preduzeću. Zbog toga je, kako objašnjava Aleksandra Stanković, zadužena za kadrove, potpisan ugovor sa Fakultetom tehničkih nauka i trenutno sedmoro studenata završne godine ovde radi na svojim konstrukcijama. U pregovorima su sa Tehničkom školom „Ivan Sarić“ i sa školom za posebno obrazovanje „Žarko Zrenjanin”.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.