SVM protiv kancelarije Jobika u Subotici

Izvor: RTS, 25.Jan.2014, 18:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVM protiv kancelarije Jobika u Subotici

Ištvan Pastor poručio ultradesničarskoj mađarskoj stranki Jobik da ne širi mađarski nacionalizam po Vojvodini.

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor optužio je danas Jobik, esktremno desničarsku parlamentarnu stranku iz Mađarske, da želi da širi mađarski nacionalizam u Vojvodini i poručio da vojvođanski Mađari nikada na to neće pristati.

"Ne treba nam niko, čak ni ko dolazi iz Mađarske, da svojim neodgovornim ponašanjem izaziva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << požar, a zatim odlazi kući", naveo je Pastor u pisanoj izjavi za javnost povodom otvaranja kancelarije Jobika u Subotici.

On je poručio da vojvođanski Mađari žive zajedno sa Srbima i sa drugim autohtonim manjinama, sa izbeglim i raseljenim licima iz bivše Jugoslavije, pa zatim sa teritorije Kosova, kao i s kosovskim Romima koji su proterani iz Zapadne Evrope.

"To je svakako izazovan zadatak kako u svakodnevnom životu, tako i u politici. Vojvođanski Mađari nikada nisu i neće biti protagonisti ni srpskog, ni mađarskog nacionalizma. To SVM poručuje Jobiku i onim strankama vojvođanskih Mađara koje su se postrojile iza Jobika čekajući svoj politički plen", naveo je Pastor u izjavi.

On je rekao da je dolazak Jobika u Vojvodinu čin koji je poznat vojvođanskim Mađarima još iz devedesetih godina prošlog veka, kada su drugi, konkretno srpski ekstremisti, želeli iskoristiti vojvođanske Mađare kao "topovsku đulad i poslati ih na pogrešno ratište, u cilju ostvarivanja sopstvene, sebične, diskriminatorske politike".

"Oni odlaze kući, a naša deca ostaju ovde. Ne dozvolimo nikome, ni Jobiku, niti vojvođanskim satelitskim strankama Jobika da grade svoj politički kapital uzburkavanjem i iskorišćavanjem osećaja nacionalnog ponosa mađarske dece u Vojvodini", poručio je Pastor, koji je i predsednik Skupštine Vojvodine.

Dodao je da je SVM spreman da se, vezano za predstojeće parlamentarne izbore u Mađarskoj, sastaje i razgovara sa svim političkim strankama iz Mađarske, ali ne želi voditi dijalog sa ekstremističkom olitikom.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

SVM zaprepašćen otvaranjem kancelarije mađarskih fašista u Subotici

Izvor: Telegraf.rs, 25.Jan.2014

Savez vojvođanskih Mađara najoštrije osuđuje rukovodstvo Jobika, zato što, kako se navodi, "pokušavaju sebe promovisati u Vojvodini i sebi krčiti put do birača iskorišćavanjem mladih ljudi, starih jedva dvadeset godina"

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.