Prvi helikopter nakon 12 godina

Izvor: TvojPortal.com, 25.Jul.2011, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi helikopter nakon 12 godina

Dnevnik.rs SUBOTICA: Nakon 12 godina, ponovo je dozvoljeno poletanje i sletanje sa aerodroma „Bikovo“, koji se nalazi nedaleko od Subotice. Na mali aerodrom nedavno je sleteo helikopter kompanije „Tatravagonka – Bratstvo”, tako da je sada trajanje putovanja od Poprada do Subotice, koje je do sada bilo više od šest sati, smanjeno na sat i po vremena.


Inicijativu za dobijanje dozvole za sletanje i poletanje >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << privatnom helikopteru podnela je pomenuta kompanija zbog sopstvenih potreba. Pomoć je dobila i od uprave granične i carinske policije Beograda.
- Uvođenje carinske i pasoške kontrole na subotičkom aerodromu trebalo bi da pojednostavi komplikovanu proceduru, koja podrazumeva da svaki međunarodni let ovu kontrolu mora da obavi na aerodromu „Nikola Tesla“, što u mnogome poskupljuje troškove putovanja. Takođe naglasak ovog poduhvata je i na turizmu, jer bi svi oni koji su, zbog komplikovane procedure, samo preletali Suboticu, sada mogli da se uvere u turističke pogodnosti koje naš grad nudi. Nadamo se da kompanija „Tatravagonka Bratstvo“ neće biti jedna koja će u budućnosti koristiti aerodrom „Bikovo“ – rekao je Milan Radojčin iz AK „Ivan Sarić“.
Da podsetimo, do 1999. godine na aerodromu Subotica međunarodni avio saobraćaj odvijao se bez problema uz pasošku i carinsku kontrolu. Međutim, te godine zbog Nato agresije obustavljen je avio saobraćaj, koji više nikada nije obnovljen. Aerodrom „Bikovo“, koji ima status sportskog, još 2008. godine dobio je saglasnost Carinarnice i MUP-a za prelazak u status vazdušne luke za javni saobraćaj. Međutim, iako je tada postojala volja u klubu, kao i gradu da se projekat privede kraju, on nije zaživeo. Bilo je planirano da bikovački aerodrom bude nalik na segedinski u Mađarskoj, odnosno da bude dozvoljen prevoz putnika, robni prevoz, avio-taksi i sportskim aktivnostima. Tada se cenilo da bi za svu potrebnu infrastrukturu trebalo izdvojiti šest miliona dinara, ali bi se novac, kada avio prevoz zaživi, umnogome uvećao. Planirano je da za početak ostane travnata pista, jer može da prihvati laku avijaciju do 5,7 tona, odnosno, avio-taksi i male avione sa šest do deset mesta. Kada NIP 2009. godine nije odobrio novac, sa idejom i projektom se zaćutalo. Pošto su vlasnici „Tatravagonke Bratsvo” sada dobili dozvolu za sletanje i poletanje, znači da nije nemoguće da bikovački aerodrom koriste i ostali. A. A.

helikoptersubotica

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.