Protest za slobodu medija u Subotici

Izvor: JUGpress.com, 08.Jul.2016, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest za slobodu medija u Subotici

SUBOTICA

Ispred zgrade Mađarskog Nacionalnog Saveta u Subotici u vreme održavanja sednice na kojoj je trebala da bude izglasana izmena Statuta Het Nap i Magyar Szo-a, grupa novinara, članova Granskog sindikata kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost”, udruženja novinara, javnih ličnosti Subotice i gradjana, čitaoca ovih medija, održan je protest zaposlenih dnevnog lista MagyarSzo-a, i zaposlenih u Het Napu. Okupilo >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << se više od 150 demonstranata, među njima u velikom broju su bili prisutna i naša povereništva pretežno iz Subotice. Predstavnici Sindikalnog povereništva Bolnice u Subotici, JKP Vodovod i kanalizacija u Subotici, poverenici Subotičkog Narodnog pozorišta, svi uz pištaljke, lonce i transparente sa natpisima „Nismo ovce, ne treba nam Pastor“, „Beži ptico“, „Dalje ruke od Het Nap-a“. Demonstranti su nosili transparent sa natpisom „Je suis Kokai“ (i ja sam Kokai), podsećjući se na to da je Peter Koaki, bivši glavni urednik pre nekoliko dana dobio otkaz u Magyar Szo-u. Otkaz je političke prirode, kada znamo, da je pre nekoliko meseci tajnim glasanjem izabran da predstavlja zaposlene u Upravnom odboru (TJGYT).

Zabrinuti smo za status zaposlenih u ovim redakcijama, jer smo se uverili da su prava zaposlenih na svoje mišljenje ozbiljno ugrožena.

Moderator Vicei Natalija, glumica istakla je „Tu smo da protestujemo i kažemo NE“, jer će inače naši potomci čitati jednostarnu štampu, koja ne odslikava volju gradjana, već samo jedne partije.

U ime zaposlenih u Magyar Szo-u i Het Napu obratio se Zoltan Vigi, naglasio je da se politika meša u svakodnevni život u redakciji i da se novinari zastrašuju.

Viktor Tomek u ime Het Nap-a je rekao da im je poručeno da nema više samoupravljanja, da se nigde ne mešaju zaposleni u uredjivačku politiku. Poručuje tim gazdama, da su već mnogi otišli i mnogi se spremaju da odu iz ove zemlje, ali „mi nećemo odavde da idemo nigde, borićemo se sa svim mogućim sredstvima“.

Potom su se čitali pisma podrške, među kojima i više naših povereništava, koja su pristizala kod našeg glavnog poverenika u Magyar Szo-u, Eržebet Tot Batori. Eržebet je u istakla da je bilo vremena za pregovore, jer je kao predsednica PO UGS NEZAVISNOST uputila pismo, za sastanak, ali nije imala podršku, predsednik Nacionalnog saveta je rekao da nije nadležan. Žao nam je, jer možda ne bismo morali ovde da budemo ovako glasni sa pištaljkama, šerpama, ako bi bilo više dijaloga. Ne nada se da će predsednik saveta održati reč i pozvati na sastanak, jer će se ovde danas usvojiti statutarna odluka, koja isključuje zaposlene iz dijaloga i ukida im mogućnost da daju svoje mišljenje.

U svom govoru Kokai Petr navodi, da „ovim protestom prisutni iskazuju neslaganje sa NSM i SVM i ukazujemo na njihovo mešanje u uredjivačku politiku. Dobio sam otkaz sa mesta šefa marketinga u Magyar Szo-u, jer sam prisustvovao konferenciji za štampu u radno vreme. Radio sam 25 godina u toj redakciji, bio i glavni urednik, a sada hoće svima da oduzmu prava da daju mišljenje o izboru urednika“ – rekao je Kokai.

Na kraju protesta jednoglasno je izglasan zahtev, da se  sa dnevnog reda skine predložena izmena Statuta. Predlog je uručen u toku sednice saveta.

Na savetu je usvojena izmena Statuta, ne obraćajući pažnju na ulične događaje. U nekim slučajevima su oštro kritikovani protesti od strane članova Saveta vladajuće koalicije, uz veliko suprotstavljanje predstavnika opozicionih članova Saveta.

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.