Protest novinara Mađar soa i Het napa

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Jul.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest novinara Mađar soa i Het napa

Grupa novinara Mađar soa i Het napa, kao i njihovih kolega i građana održala je danas u Subotici protest ispred Doma Mađara. Oni su iskazali svoje nezadovoljstvo, kako navode, namerom Mađarskog nacionalnog saveta (MNS) da u potpunosti preuzme proces odlučivanja o izboru urednika u ovom listovima. Svoje zahteve predali su članovima saveta koji su ih pročitali na samoj sednici koja je počela kada i sam protest.

Na dnevnom redu današnjeg zasedanja Mađarskog nacionalnog saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je izmena osnivačkih akata Mađar soa i Het napa, po kojem će novinari ova dva lista u budućnosti biti isključeni iz procesa odlučivanja o izboru urednika.

Novinari smatraju da je predložena odluka nastavak političkih pritisaka koji Savez vojvođanskih Mađara (SVM) sprovodi kroz ovaj Savet pokušavajući da u potpunosti preuzme kontrolu u ovim listovima.

"Iza te odluke se verovatno krije bojazan da na osnovu demokratičnog izbora glavnog urednika ne bi došla na tu poziciju neka osoba, neki novinar koji njima ne odgovarao", smatra Kornel Bajtai, novinar Mađar soa .

Sa novinarima su se solidarisale i njihove kolege iz pojedinih subotičkih medija, umetnici, nezavisni sindikati i strukovne organizacije.

"Poručujemo Savezu vojvođanskih Mađara i Mađarskom nacionalnom savetu da mi nismo predstavnici sredstava javnog informisanja, nego predstavnici medija. Nismo ničije sredstvo za upotrebu", istakla je novinarka Natalija Jakovljević.

"Ovo nije ništa drugo nego nastavak ismejavanja medijskih zakona, medijskih sloboda i prava građana", ocenio je predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedim Sejdinović.

Podršku novinarima pružio je Mađarski pokret, čiji je kopredsednik Tamaš Korhec bio na čelu saveta kada je sa mesta glavnog urednika Mađar soa smenjivan Čaba Presburger, takođe na političkoj osnovi.

"Priznajem da sam pogrešio tada kada sam učestvovao u toj odluci, jer sam možda mogao da izazovem konflikt između Nacionalnog saveta i Saveza vojvođanskih Mađara, koji je mogao doći i do moje glave, ali bez obzira na to – trebao sam to uraditi", rekao je Korhec danas na konferenciji za novinare.

Organizatori protesta predali su svoje zahteve predsedniku Odbora za informisanje MNS Erneu Nemetu, takođe prisutnom na protestu, a koji ih je predočio članovima Saveta. Okupljeni su aklamacijom zatražili povlačenje sporne odluke sa dnevnog reda.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest mađarskih novinara u Subotici podržali i građani

Izvor: Blic, 07.Jul.2016

Oko 150 građana, članova sindikalnih organizacija, predstavnika udruženja i novinara podržalo je protest zaposlenih u „Mađar Sou“ i „Het Nopu“...Porukama kojima traže slobodu medija grupa novinara redakcija na mađarskom jeziku organizovala je okupljanje ispred Nacionalnog saveta Mađara...

Nastavak na Blic...

Protest novinara mađarskih listova zbog političkih pritisaka

Izvor: EurActiv Srbija, 08.Jul.2016, 12:24

Novinari listova na madjarskom jeziku Madjar so i Het nap održali su 7. jula protest sa koga su poručili čelnicima Saveza vojvodjanskih Madjara (SVM) i Madjarskog nacionalnog saveta (MNS) da neće pristati na političke pritiske. Oni su organizovali protest zbog, kako su naveli, političkih pritisaka...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.