Izvor: Blic, 19.Okt.2016, 15:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest ekologa ispred subotičkog suda: Traže pravdu za Đuru Vavroša

Predstavnici 18 ekoloških udruženja iz Kruševca, Novog Sada, Kraljeva, Smedereva, Bujanovca, Vršca, Beograda, Odžaka i ostalih gradova podržali su protest subotičkog Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR)  u znak podrške aktivistima koji javno ukazuju na probleme u zaštiti životne sredine.

Povod okupljanja je slučaj Đure Vavroša, predsednika Ekološkog udruženja "Hrast" iz Krivaje, koga je pre oko godinu dana tužilo preduzeće "Krivaja" nakon njegovih izjava >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u emisiji "Zelena patrola", a na teret mu se stavlja "narušavanje ugleda firme zbog javne objave da su uzorali vetrozaštitni pojas".

- Građani Krivaje su zasadili vetrozaštitni pojas i za to je dobijena dozvola opštine Bačka Topola. Pozvali smo inspekciju i predstavnike "Krivaje" i svi smo potpisali zapisnike da možemo da sadimo. Sadnice smo zasadili u proleće 2014. a preduzeće ih je uzoralo u novembru. Nakon što sam to obelodanio, stigla je i tužba i posle godinu dana postupka smo tek kod petog ročišta. Svi dokazi su u moju korist jer nisam počinio nikakvo krivično delo, već sam hteo da ukažem na problem –objašnjava  za "Blic" Đuro Vavroš.

Nataša Đereg iz CEKOR –a smatra da je krajnje vreme da se zaštite ekolozi uzbunjivači kojima se preti i koje drugi zastrašuju na razne načine. - Mnogi su uvučeni u sudske postupke, bivaju čak i pretučeni, kao što je bio slučaj u Prijepolju, a takve stvari ne smeju da se dešavaju. Zabrinuti smo što nam se uskraćuje sloboda govora.

Na današnjem ročištu saslušani su tužitelj i svedok preduzeća, dok će na sledećem ročištu, zakazanom za 24. novembar, izkaz dati šest svedoka Đure Vavroša.
Pogledaj vesti o: Subotica,   Kruševac

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.