Pozorište za decu

Izvor: Danas, 20.Sep.2014, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pozorište za decu

Subotica - Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici svečano se otvara 21. septembra, u 20 sati na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta. U takmičarskom programu 21. izdanja festivala, koji će trajati do 26. septembra, biće najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta.

U noći otvaranja biće uručena nagrade za životno delo "Mali princ" Gezi Balogu, reditelju, dramaturgu i teatrologu iz Mađarske, i Zorici Bajford, koja će nagradu primiti u ime supruga Timotija >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Džona Bajforda, britanskog režisera, scenariste i glumca, koji je svojim izuzetnim radom zadužio kulturu u Srbiji. Balog će i otvoriti festival, uz nastup Dečijeg hora "Zvončići" iz Novog Sada, OKUD "Mladost" iz Subotice, Plesnog kluba "Alisa” iz Kotora, klovna Arse sa Marsa i najmlađeg autorskog benda iz Subotice - Timebreakers.

Tokom sedam dana grad na severu Srbije transformisaće se u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima Subotice. Biće takođe otvoreno pet izložbi, objavljene dve knjige, promovisana izdanja autora iz zemlje i regiona...

Petnaest predstava iz 13 zemalja Evrope i sveta i zemlje-domaćina, Srbije, biće odigrano tokom Festivala u okviru takmičarskog programa. Predstave dolaze iz Indije, Bugarske, Japana, Crne Gore, Estonije, Poljske, Rumunije, Gruzije, Rusije, Ukrajine, Slovenije, Mađarske, a dve su iz Srbije: "Ima li deda odelo?" Pozorišta mladih iz Novog Sada u režiji Emilije Mrdaković i "Dah" subotičkog Dečjeg pozorišta u režiji Veselke Kunćeve.

Za takmičarski program bilo je prijavljeno čak 230 predstava iz 44 zemlje, a o nagradama će odlučivati petočlani međunarodni žiri, koji čine istaknuti svetski pozorišni umetnici i teatrolozi: Boris Goldovski (Rusija), Marek Vaškijel (Poljska), Ljubivoje Ršumović (Srbija), Siniša Jelušić (Crna Gora) i Đerđ Hernjak (Srbija).

Program će činiti i šesti Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti na kojem se održava konferencija pod nazivom "Deca u svetu elektronike". Predstave će se igrati na tri različite lokacije (Dečje pozorište Subotica, Narodno pozorište - scena "Jadran" i Pozorište "Deže Kostolanji"). Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.

Slovenačko lutkarstvo

U središtu festivala biće slovenačko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu, koje će biti predstavljeno kroz jedinstvenu izložbu 100 godina slovenačke lutkarske umetnosti, objavljivanje i promociju knjige profesora Edija Majarona Vera u zajedničkom izdanju Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine, naučni skup o slovenačkom lutkarstvu i učestvovanje predstave "Pekara Mišmaš" ljubljanskog Mini teatra u takmičarskom programu Festivala.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prošlost je sada: Danas počinje Bitef!

Izvor: Lepota i zdravlje, 20.Sep.2014

Večeras će u 20 sati u beogradskom Domu omladine biti otvoren Bitef. Festival će otvoriti Borut Šeparović, prošlogodišnji dobitnik Specijalne nagrade festivala i reditelj predstave A gde je revolucija stoko? ...Na glavnom programu Bitefa nalazi se 13 predstava, a čak 12 autora biće prisutno...

Nastavak na Lepota i zdravlje...

Sutra počinje 21. Međunarodni festival pozorišta za decu

Izvor: Blic, 20.Sep.2014

Dvadeset prvi Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici sutra će u 20 sati biti otvoren na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta, a do 26. septembra u okviru takmičarskog programa biće predstavljene najrelevantnije predstave za decu iz celog sveta. Festival i ove godine ima bogat prateći program,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.