Peticija u Subotici, gore od bolesti

Izvor: RTS, 29.Feb.2016, 20:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peticija u Subotici, gore od bolesti

Društvene mreže u Subotici buknule su kada je majka devojčice koja boluje od retke bolesti kože objavila da devojčice iz njenog razreda organizuju peticiju da je izbace iz škole. Javnost je osudila taj čin vršnjačkog nasilja, a u školi tvrde da su reagovali na vreme.
Gala je učenica petog razreda Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" u Subotici. Od rođenja boluje bulozne epidermolize, retke kožne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bolesti, od koje se koža ljušti i stvaraju rane na telu.

Galina majka Đorđija Aksentijević kaže da Gala sve teže guta, jede, sve teže priča, teže se kreće, ali se dosta hrabro nosi sa tim i ne žali se.
Galini problemi u školi počeli su tako što pojedine devojčice iz razreda nisu htele da se slikaju sa njom.
Kada je majka tražila da razred ne menja učionicu, jer Gala nije u stanju da se svakodnevno penje na sprat, to se nekim vršnjakinjama nije dopalo, pa je Gala često bila izopštena iz društva.
"Kada su ih pitali zašto su to radile, one nisu imale nikakav razlog već samo zato što sam bolesna, ništa im drugo nije smetalo", kaže Gala Savić.
Devojčice su otišle korak dalje, pa su organizovale peticiju da se Gala izbaci iz škole. U osnovnoj školi kažu da su odmah reagovali.
Nenad Mirkov, direktor OŠ "Ivan Goran Kovačić" iz Subotice, rekao je da je razredni starešina odmah sazvao roditeljski sastanak i roditelji su bili zgroženi, svako je odlučio da vaspitno deluje na svoje dete.
I roditelji i škola morali su da reaguju bolje, smatra Galina majka. Ipak, kaže, njena ćerka neće menjati školu.
"Ne tražimo nikakve posebne uslove, samo pristojne školske dane kakve smo mi imali, kakve bi trebalo da ima svako dete", rekla je Galina majka.
Gala kaže da je njen cilj da bude što sličnija drugim devojčicama i da se što bolje uklopi.
Gala je prošle nedelje osvojila drugo mesto na gradskom takmičenju iz matematike. Obožava rad za računarom i svakodnevno snima i montira video-klipove za Jutjub.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.