Nestašica drveta i uglja na stovarištima ogreva u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Nov.2021, 12:27

Nestašica drveta i uglja na stovarištima ogreva u Subotici

Subotičani koji su naručili ogrevno drvo i ugalj, sa nestrpljenjem očekuju da ovi energenti stignu u stovarišta kako bi imali obezbeđeno grejanje tokom zime.

Brojni Subotičani koji za grejanje koriste ogrevno drvo i ugalj ove zime se suočavaju i sa poskupljenjem i sa nestašicom ovih energenata jer su stovarišta gotovo prazna zbog smanjene isporuke.

"Smanjena je isporuka ogrevnog drveta jer se, zbog kiša u septembru i oktobru, nije moglo ulaziti u šume pa nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << isečeno dovoljno drva. Pored toga, povećani su troškovi kako seče ogrevnog drveta tako i samog transporta pa smo i mi morali da povećamo cene koje plaćaju krajnji potrošači", objašnjava Lajčo Bašić Palković, vlasnik jednog od stovarišta ogreva u Subotici.

Tona lignita sada košta 8.900 dinara, iz rudnika "Kreka" 12.100, Banovića 14.800, a sušenog uglja 14.000 dinara. Iako postoje unapred sačinjeni spiskovi, ugalj sa zakašnjenjem stiže do kupaca zbog smanjene proizvodnje i isporuke u stovarišta.

"Što se tiče uglja, i tu je situacija takođe jako teška. Razlog za to je što je, zbog letošnje havarije u rudniku sušenog uglja koji se proteklih nekoliko godina najviše troši u domaćinstvima, smanjena njegova proizvodnja. Mi ugalj dobijamo dosta usporeno, sa velikim zakašnjenjem tako da nam tek sada počinju da stižu isporuke za majske uplate", kaže Lajčo Bašić Palković.

Kada će doći do normalizacije u snabdevanju ugljem i ogrevnim drvetom još uvek se ne zna. Trgovci se nadaju da će to biti uskoro, a do tada mogu samo da posavetuju krajnje kupce da za grejanje koriste neke od trenutno dostupnih energenata.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.