Naučni skup na 22. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Izvor: Blic, 17.Apr.2015, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučni skup na 22. Međunarodnom festivalu pozorišta za decu u Subotici

Tokom predstojećeg 22. Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici, koji će biti održan od 17. do 23. maja, pored takmičarskog programa u okviru kojeg će biti predstavljene najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta, biće održana i naučna konferencija pod nazivom „Postmodernа dezintegrаcijа pozorišne umetnosti“.

Ovaj naučni skup, koji će biti održan 18. i 19. maja, deo je 7. Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << čiji je cilj promovisanje promišljanja pozorišne umetnosti namenjene deci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvo.

Za ovogodišnju konferenciju prijavljeno je čak 36 radova iz 15 zemalja, od kojih je odabrano 15 koji će u maju biti predstavljeni u Subotici od strane svojih autora.

Autori odabranih radova dolaze iz Indije, Japana, Irana, Meksika, Nigerije,

Na konferenciji „Postmodernа dezintegrаcijа pozorišne umetnosti“, predviđene su teme:

• Transformacija pozorišta za odrasle i njen uticaj na pozorište za decu;

• Mit i narodna pripovetka u vreme postmodernizma;

• Savremeno doba kao izvor tema za pozorište za decu;

• Motivi iz života dece savremenog doba u pozorištu za decu

Norveške, Velike Britanije, Poljske, Singapura, Slovenije, Mađarske, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Između ostalih, biće predstavljeni zanimljivi radovi kao što su Korist od igranja mitova i bajki za decu (Jasuko Senda, Japan), Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti. Mitovi i narodne pripovetke u doba postmodernizma, (Ignacio Larios, Meksiko), Transformacija pozorišta za odrasle i njen uticaj na pozorište za decu (dr Ana Margret Helgesen, Norveška), U osvit moderne – Rajner Marija Rilke i njegove “lutke” (dr Henrik Jurkovski, Poljska), Vizuelna reinterpretacija zmaja – ka saradnji i internacionalizaciji pozorišta za mladu publiku (Kejleb Li, doktorand, Singapur) i drugi.

Radovi izloženi na zasedanju biće u celosti objavljeni u Zborniku radova sa Foruma, i to dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Do sada je u radu Foruma učestvovalo oko šezdeset istaknutih pozorišnih stručnjaka, teoretičara, istoričara, reditelja, pisaca, pozorišnih kritičara iz dvadeset i pet zemalja, a objavljeni zbornici nalaze se u univerzitetskim bibliotekama širom sveta.

Autor ovog projekta je prof. dr Henrik Jurkovski iz Poljske, koji je i vodio Forum od njegovog pokretanja do 2014. U dogovoru sa prof. Jurkovskim, radom Foruma od 2014. rukovodi prof. dr Siniša Jelušić iz Crne Gore. Rukovodiocu Foruma asistira mr Miroslav Radonjić, pozorišni kritičar i teatrolog iz Novog Sada, Srbija. Nosioci projekta su Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici (Otvoreni univerzitet Subotica) i Pozorišni muzej Vojvodine iz Novog Sada.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni su za sve posetioce.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučni skup Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2015

Naučna konferencija "Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti" biće održana u okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici...Na Festivalu, koji će biti održan od 17. do 23. maja, u oviru takmičarskog programa biće predstavljene najrelevantnije lutkarske i dramske predstave...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.