Naučni skup Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2015, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučni skup Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti

Naučna konferencija "Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti" biće održana u okviru Međunarodnog festivala pozorišta za decu u Subotici.

Na Festivalu, koji će biti održan od 17. do 23. maja, u oviru takmičarskog programa biće predstavljene najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta, navodi se u saopštenju organizatora.

Konferencija je deo sedmog Međunarodnog foruma za istraživanje pozorišne umetnosti, veoma značajnog segmenta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Festivala i višegodišnjeg projekta koji za osnovni cilj ima da promoviše promišljanje pozorišne umetnosti namenjene deci i mladima, s posebnim naglaskom na lutkarstvo.

Za ovogodišnju konferenciju prijavljeno je 36 radova iz 15 zemalja, od kojih je odabrano 15 koji će autori u maju predstaviti u Subotici. Autori odabranih radova dolaze iz Indije, Japana, Irana, Meksika, Nigerije, Norveške, Velike Britanije, Poljske, Singapura, Slovenije, Mađarske, Grčke, Hrvatske i Srbije.

Na konfernciji će, između ostalih, biti predstavljeni zanimljivi radovi kao što su Korist od igranja mitova i bajki za decu (Jasuko Senda, Japan) i Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti. Mitovi i narodne pripovetke u doba postmodernizma, (Ignacio Larios, Meksiko).

Biće predstavljeni i radovi Transformacija pozorišta za odrasle i njen uticaj na pozorište za decu (dr Ana Margret Helgesen, Norveška), U osvit moderne - Rajner Marija Rilke i njegove “lutke” (dr Henrik Jurkovski, Poljska) i Vizuelna reinterpretacija zmaja - ka saradnji i internacionalizaciji pozorišta za mladu publiku (Kejleb Li, doktorand, Singapur).

Na konferenciji "Postmoderna dezintegracija pozorišne umetnosti“, koja će biti održana 18. i 19. maja govoriće se o transformaciji pozorišta za odrasle i njenom uticaju na pozorište za decu.

Teme konferencije biće i mit i narodna pripovetka u vreme postmodernizma, Savremeno doba kao izvor tema za pozorište za decu i motivi iz života dece savremenog doba u pozorištu za decu.

Radovi izloženi na Konferenciji biće objavljeni u Zborniku radova sa Foruma, i to dvojezično, na srpskom i engleskom jeziku.

Do sada je u radu Foruma učestvovalo oko 60 istaknutih pozorišnih stručnjaka, teoretičara, istoričara, reditelja, pisaca, pozorišnih kritičara iz 25 zemalja, a objavljeni zbornici nalaze se u univerzitetskim bibliotekama širom sveta (od Koledža Rouz Bruford u Londonu do Hebrejskog univerziteta u Jerusalimu).

Glavne teme održanih skupova bile su - Kulturološke osnove pozorišne umetnosti za decu (2009), Dete u svetu umetnosti (2010), Naša savremenost (2011), Pozorište lutaka u svetu dece i kao umetnost za njih (2012), Veliki učitelji i stvaraoci pozorišta za decu (2013) i Deca u svetu elektronike (2014).

Autor ovog projekta je prof. dr Henrik Jurkovski iz Poljske, koji je i vodio Forum od njegovog pokretanja do 2014. godine. U dogovoru sa prof. Jurkovskim, radom Foruma od 2014. rukovodi prof. dr Siniša Jelušić iz Crne Gore.

Rukovodiocu Foruma asistira mr Miroslav Radonjić, pozorišni kritičar i teatrolog iz Novog Sada. Nosioci projekta su Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici (Otvoreni univerzitet Subotica) i Pozorišni muzej Vojvodine iz Novog Sada.

Tokom sedam dana Festivala Subotica će se transformisati u epicentar umetnosti za decu koja će uživati i u raznovrsnim pratećim programima na ulicama i trgovima grada.

Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice. Izvršni producent Festivala je Otvoreni univerzitet Subotica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.