Kraj Subotićeve bajke: Bajern novi kralj Evrope!

Izvor: Vesti-online.com, 25.Maj.2013, 23:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kraj Subotićeve bajke: Bajern novi kralj Evrope!

Srpski reprezentativac i njegova Borusija poklekli minut pre kraja meča, kad je gol odluke postigao Arjen Roben. Bavarci zasluženo stigli do pete krune.

Peti put prvaci Evrope: Fudbaleri Bajerna sa peharom

 

Fudbaleri Bajerna novi su prvaci Evrope. Bavarci su u finalu Lige šampiona savadali ekipu Borusije iz Dortmunda rezultatom 2:1 (0:0).

 

Juriš na triplu krunu

Ovo je Bajernu peta titula evropskog prvaka, već >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je osvojio prvenstvo Nemačke, a 1. juna igra i finale nacionalnog kupa.

Gol odluke postigao je Holanđanin Arjen Roben u 89. minutu. Prethodno je Hrvat Mario Mandžukić u 60. minutu doveo Bavarce u vođstvo, a osam minuta kasnije izjednačio je Ilkaj Gindogan iz penala.

Meč je igran u Londonu na stadionu Vembli pred 86.298 gledalaca.

 

Ovo je peta titula prvaka Evrope za Bajern, a prva od 2001. godine. U poslednje tri godine Bavarci su izgubili dva finala, 2010. protiv Stankovićevog Intera i prošle sezone protiv Ivanovićevog Čelzija, pa je ovaj trijumf protiv Subotićeve Borusije došao kao treća sreća.

 

Srpski reprezentativac je odigrao ceo meč za Borusiju i pružio odličnu partiju, ali mu je to slaba uteha posle izgubljenog finala u utakmici života.

  Neven Subotić je dobio ovaj duel sa Riberijem, ali je izgubio meč

 

Bajern je, ipak, zasluženo pobedio. Bio je bolji, pogotovo u finišu drugog poluvremena kad je diktirao igru i tražio drugi gol za titulu. Srećom po njih, a okrutno po Borusiju, pobedonosni pogotak usledio je minut pre kraja regularnog toka meča, kad je do tada tragičar utakmice, Holanđanin Roben, iskoristio smušenost u odbrani rivala i savladao do tada fantastičnog golmana Romana Vajdenfelera.

 

Bajern - Borusija 2:1

London, 25. maj. Stadion: Vembli. Gledalaca: 86.298. Sudija: Nikola Ricoli (Italija).

Strelci: Mandžukić u 60. i Roben u 89. za Bajern, a Gindogan u 68. minutu iz penala za Borusiju.

Bajern: Nojer, Alaba, Boateng, Dante, Lam, Švajnštajger, Havi Martinez, Riberi (90. Luiz Gustavo), Miler, Roben, Mandžukić (90. Gomez). trener: Jup Hajnkes.

Borusija: Vajdenfeler, Pišček, Subotić, Humels, Šmelcer, Bender (90. Sahin), Gindogan, Groskrojc, Rojs, Blažčikovski (90. Šejber), Levandovski. Trener: Jirgen Klop.

U prvom poluvremenu nije bilo golova, ali ono što su prikazali igrači oba tima dokaz je da utakmica može biti i te kako uzbudljiva iako se ne tresu mreže. 

 

Fudbaleri Borusije su krenuli odlučnije i konkretnije, napali Bavarce, ali su im igrači Bajerna vrlo brzo uzvratili. Taj period igre obeležile su brojne šanse i odlične odbrane oba golmana, Manuela Nojera i Romana Vajdenfelera.

Kod žuto-crnih promašivao je Poljak Robert Levandovski, u timu Bajerna po ko zna koji put Arjen Roben. Hrvat Mandžukić je u 26. minutu pogodio prečku, tačniji tamo je loptu poslao izvanredni Vajdenfeler, 32-godišnji golman iz Dortmunda.

 

Bez obzira na duplu "nulu" posle prvih 45 minuta, znalo se da će biti golova u nastavu. Zašto?

Zato što je devet od poslednjih 10 golova u Ligi šampiona, Bajern postigao u drugom poluvremenu, dok su Borusiju proslavila dva pogotka protiv Malage u sudijskoj nadoknadi vremena.

 

I to se dogodilo posle tačno sat vremena igre: odlična akcija Riberija i Robena, posle koje Hrvatu Mariju Manždukiću nije bilo teško da zatrese mrežu Borusije - 1:0 za Bajern.

 

Međutim, oduševljenje među navijačima Bajerna nije dugo trajalo. Fudbaleri Borusije brzo su uzvratili. Samo osam minuta kasnije Brazilac Dante nesmotreno faulira Rojsa u šesnaestercu Bajerna i za sudiju Nikolu Ricolija nije bilo dileme - penal za Borusiju. Najstrožu kaznu odlično je izveo 22-godišnji Nemac turskog porekla Ilkaj Gundogan, Nojer je pošao u jednu, a lopta u drugu stranu - 1:1.

 

Posle toga Bajern preuzima potpunu inicijativu. Prvo je u 71. minutu Neven Subotić bukvalno sa gol-linije izbacio loptu ispred Tomasa Milera i sprečio siguran pogodak za Bajern. U poslednjih desetak minuta odlično su šutirali Alaba i Švajnštajger, ali je nesavladiv u tim situacijama bio Vajdenfeler. Ipak, nije mogao da spreči već opisani pogodak Robena u 89. minutu.

  Trenutak odluke: Arjen Roben postiže gol u 89. minutu

 

Interesantno je da su treneri oba tima, Jup Hajnkes i Jirgen Klop, tek tada izvršili prve izmene u timovima, ali više nije bilo ni prilika ni vremena da se rezultat promeni.

 

Kad je sudija Ricoli odsvirao kraj usledilo je veliko slavlje Bavaraca i velika tuga fudbalera Borusije. Ubrzo posle toga kapiten Bajerna Filip Lam podigao je veliki srebrni pehar namenjen najboljem klubu u Evropi.

 

Za kraj pohvale za obe ekipe, Bajern i Borusija pokazali su zašto je nemački fudbal toliko popularan poslednjih godina. Ovo je bilo prvi put u istoriji da dva nemačka kluba odlučuju o prvaku Evrope, a četvrti da se klubovi iz istih zemalja bore za krunu na Starom kontinentu.

 

 

Klop: Pokazali smo da zaslužujemo da budemo u finalu 

Trener Borusije Jirgen Klop čestitao je Bavarcima titulu prvaka Evrope:

- Posle svega, sve čestitke Bajernu, jer su pobedili. Rezultat koji su ostvarili je za respekt. Nisam dobro video njihov drugi pobedonosni gol, počelo je od slobodnog udarca i nismo se dobro postavili u toj situaciji. Bilo je to na samom kraju meča. Imali smo veoma napornu sezonu iza sebe i to se posebno videlo u poslednjih 15-tak minuta meča. Zaslužili smo da budemo u finalu, pokazali smo to i večeras. To nije najvažnija stvar, ali je važna - zaključio je Klop.

Hajnkes: Teret favorita nas je sputao u prvom poluvremenu

Jup Hajnkes je posle trijumfa sa Realom 1998. godine, sad sa Bajernom osvojio drugu titulu prvaka Evropu:

- Nismo dobro ušli u meč u prvom poluvremenu, prosto nismo bili u igri, pa sam u poluvremenu korigovao neke stvari. Oba tima su bila pod velikim pritiskom, ali smo svakako mi osećali teret favorita u prvih 20 minuta utakmice.

 

 
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.