Kako povećati agrarnu proizvodnju

Izvor: B92, 12.Okt.2012, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako povećati agrarnu proizvodnju

Subotica -- Srbiji treba da bude cilj da u narednih deset godina vrednost agrarne proizvodnje podigne na nivo današnjeg javnog duga, što je oko 15 milijardi evra.

Kako ističe izvršni direktor Ekonomskog instituta Dragan Šagovnović, cilj za dve decenije bi trebalo da bude da dostignemo bar nivo sadašnjeg bruto društvenog proizvoda.

On je na drugom poljoprivrednom forumu „Hrana za Evropu“ u Subotici rekao da bi bruto društveni proizvod poljoprivrede bio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << udvostručen, ukoliko bi srpski agrar dostigao samo prosek u Evropskoj uniji. Prema njegovim rečima, sa prosečnom vrednošću proizvodnje u Holandiji agrar Srbije bi mogao da ostavri 57 milijardi evra, sa prosečnim prinosima Slovenije dva puta veću proizvodnju, a sa prosekom Italije četiri puta veću. Govoreći o produktivnosti srpskog agrara u pogledu prosečnih prinosa ratarskih proizvoda i mleka, Šagovnović je naveo da je kod žitarica produktivnost prosečnog proizvodjača u EU za 50 odsto veća, a kod mleka 2,3 puta. Po radno angažovanom radniku, produktivnost je u Srbiji kod žita 2,2 puta manja, a 6,2 puta u odnosu na prosečnu produktivnost u Evropskoj uniji kada je reč o mleku, dodao je on. Šagovnović je istakao da u u Srbiji jedan poljoprivrednik hrani 15 stanovnika, a u Nemačkoj 156, ocenivši da je agroprivreda neiskorišćen potencijal.

"Ključni dokument, čijoj izradi treba hitno pristupiti je strategija agroprivrede, koja će biti usmerena na povezivanje prehrambenog kompleksa“, istakao je Šagovnović i dodao da osnov za vodjenje agrarne politike treba da budu rast produktivnosti i kvalitet proizvodnje i proizvoda.

On je ukazao da u krizi cena postaje ključni faktor konkurentnosti, ocenivši da je sadašnji sistem podrške agraru neopredeljen i nestabilan. Šagovnović je dodao da je neophodno rešiti svojinske odnose, unaprediti vodjenje evidencije i statističke kontrole, stimulisati udruživanje i zadrugrstvo,a reindustrijalizaciju uskladiti sa agrarnim razvojem.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šagovnović: Vrednost agrarne proizvodnje treba podići na nivo javnog duga

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2012

SUBOTICA -.."Srbiji treba da bude cilj da u narednih 10 godina vrednost agrarne proizvodnje podigne na nivo današnjeg javnog duga, što je oko 15 milijardi evra, a za dve decenije bar na nivo sadašnjeg bruto društvenog proizvoda", poručio je danas Dragan Šagovnović, izvršni direktor Ekonomskog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.