Jedna uz drugu za prevenciju raka dojke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Apr.2021, 08:13

"Jedna uz drugu" za prevenciju raka dojke

Dva od tri uzroka nastanka raka dojke zavise od toga kako se ponašate, ako se otkrije na vreme, ovaj karcinom je u devet od deset slučajeva izlečiv. Dame koje u Subotici prolaze kroz ove nevolje stoje „Jedna uz drugu“.

Trideset i dva autobusa žena godišnje odlazi. Odnosi ih rak dojke. Ceo jedan autobus je rezervisan za žene iz Subotice, Malog Iđoša i Bačke Topole.

Ove žene su „Jedna uz drugu“. Okupile su se da pokažu na te „autobuse“, da mu prevencijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << „iseku gume“, i da pruže podršku svim onima koje su u njega zakoračile.

„Ako već dođe do oboljenja i ako se već postavi ta dijagnoza, onda smo mi sve primetile da je nama falila jedna iskustvena podrška, podrška žena koje su kroz to prošle, koje su mogle da nam daju podršku, da nam budu rame za plakanje, da nam budu osmeh podrške, objašnjenje nekih praktičnih stvari, da sve kroz sve to prođe što bezbolnije“, kaže predsednica Udruženja „Jedna uz drugu“ Milica Pećerić.

Psihološke radionice, individualne psihoterapije, psihoterapeutske i rehabilitacione vežbe biće u fokusu aktivnosti ovog udruženja.

„Na dve trećine faktora rizika svaki čovek može sam da utiče, Moramo biti zdravstveno pismeni. Moramo biti edukovani. Nadam se da krećemo u bolja vremena“, poručuje načelnica odeljenja onkologije Opšte bonice u Subotici Dragica Štrbac Čizmarević.

Sve je počelo na Fejsbuku, u grupi „Jedna uz drugu“, gde se objavljuju ineresantne, i često dirljive, priče žena koje su obolele od karcinoma dojke ili su se izlečile, kao i korisne informacije u vezi sa prevencijom.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.