Između doma i azila

Izvor: RTS, 02.Nov.2011, 12:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Između doma i azila

Subotica i manja pogranična mesta na severu Srbije poslednja su stanica migranata iz Libije, Pakistana, Avganistana, do obećane zemljom. Prihvatilišta su prepuna, teško je i migrantima i građanima tih opština, a koristi imaju samo krijumčari ljudi, koji za ilegalan prelazak granice uzimaju i po nekoliko hiljada evra po osobi.

Broj pokušaja ilegalnih prelazaka države granice između Srbije i Mađarske drastično je povećan. Migranti, koji uglavnom nemaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << lična dokumeta, najčešće stižu iz Libije, Pakistana i Avganistana.

Proteklih meseci okupljaju se u Subotici,  gde se u grupama šetaju po periferiji grada. Dok su se Subotičani, izgleda, već navikli na njih, stanovnike manjih pograničnih mesta njihovo prisustvo uznemirava.

Ahman je na putu već dve godine. Iz Pakistana je pobegao kao petnaestogodišnjak. Sa stotinak svojih sunarodnika, Indijaca, Alžiraca i Avganistanaca sada živi na subotičkoj deponiji.

"Maturirao sam u Pakistanu, hteo sam da budem advokat", priča Ahman, "ali sam morao da pobegnem inače bi me ubili."

"Naše nade umiru ovde"

Žive u grupama, u improvizovanim barakama. Svoj novi dom nazivaju "džunglom". Žale se da nemaju dovoljno hrane i plaše se dolazeće zime i snega

Mnogi od njih već su izgubili nadu da će stići do konJedan od njih, Pakistanac, kaže: "Nemamo ništa, naše poslednje nade umiru ovde."

"Nisam želeo ovakav život, nisam ga ovako zamišljao", kaže njegov sunarodnik.

Azilante i ileglane migrante Subotičani često viđaju u Prozivci, najgušće naseljenom delu grada. Dok je bilo lepo vreme, viđali su ih na livadi, ali, kažu, nikog nisu uznemiravali.

"Najiskrenije, meni je njih žao", kaže jedna Subotičanka, "Došli su ko zna odakle, i sad se ovako vuku od nemila do nedraga."

Cilj migranata je zapadna Evropa. Subotica, kao najseverniji grad naše države, njihova je poslednja stanica pred obećanom zemljom.

Kada ih policija zaustavi u prelasku granice, mnogi zatraže azil u Srbiji, ali već prvom prilikom ponovo pokušaju da je ilegalno pređu.

"Povratnici u izvršenju sprovode se u prihvatilišta u Padinskoj Skeli koja je zatvorenog tipa", objašnjava  Aleksandar Obrenović, iz Odseka pogranične policije. "Utvrđuje se njihov pravi identitet i ide se ka tome da ih vratimo u njihove matične zemlje."

Ogroman priliv migranata osećaju i u drugim pograničnim mestima, u Kikindi, Horgoši, Kanjiži.

"Samo u prve tri nedelje oktobra bilo ih je preko tri stotinr", kaže Laslo Čikoš, pomoćnik predsednika opštine Kanjiža. "Možete da zamislite kako se građani osećaju."

Pogranične opštine ne mogu same da se izbore sa ovim problemom. Prihvatilišta i azili su prebukirani. A migranti ne odustaju lako od obećanog, lepšeg života u Evropi.

Na kraju, koristi imaju samo krijumčari ljudi, koji za ilegalan prelazak državne granice uzimaju i po nekoliko hiljada evra po osobi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.