Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2017, 23:35 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Italijanska kuhinja u Novom Sadu i Subotici
Više od 20 programa biće organizovano u Beogradu, Novom Sadu i Subotici u okviru Druge nedelje italijanske kuhinje u svetu, koja će se u Srbiji odvijati u periodu od 20. do 26. novembra.
Najavljeni su seminari o kuhinji i književnosti, kursevi poslastičarstva, degustacije i predstavljanje napolitanskih piža majstora.
Ovogodišnji program, pod nazivom "Ukusi Italije u Srbiji", podeljen je u pet segmenata.
Za privrednike je predviđen promotivni sajam u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizaciji Komore italijansko-srpskih privrednika, za stručnjake i istraživače seminar koji priređuje Nacionalni istraživački centar na temu "Food Sensory Analysis".
Studenti Visoke hotelijerske škole u Beogradu moći će da prate predavanje italijanskog poslastičara Alesandra Petita, a predviđena je i degustacija enologa Barbare Tamburini i veče u Italijanskom institutu za kulturu sa profesorom Đan Mariom Anselmijem posvećeno odnosu između hrane i književnosti.
U hipermarketu "Merkator" biće postavljene zone namenjene italijanskim proizvodima, a 20 restorana u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, koji su se priključili ovom događaju, imaće u ponudi kompletne italijanske menije za svoje goste.
I ove godine Srbija učestvuje u manifestaciji koju Italija organizuje sa više od 1.000 događanja u svojih 296 diplomatskih i konzularnih predstavništava kako bi se valorizovala italijanska kulinarska veština i mediteranska ishrana.
Prehrambena industrija je na drugom mestu u Italiji po prihodu sa preko 180 milijardi evra, što je 11,3 odsto bruto društvenog proizvoda.
U Srbiji tradicija italijanskog kulinarstva naročito je cenjena, a ekonomsko prisustvo Italije jedno od najznačajnijih.
Organizatori manifestacije podsećaju da je Italija bila najveći strani investitor u Srbiji u periodu od 2000. do 2016, prošle godine bila je drugi po redu trgovinski partner Srbije, a u prvih sedam meseci 2017. godine registrovala je porast sopstvenog izvoza od 7,7 odsto.
Drugu nedelju italijanske kuhinje u svetu u Srbiji organizuje Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom Piazza Italia iz Subotice, uz podršku srpskih i italijanskih sponzora.
Pogledaj vesti o: Subotica
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...