Italijanska kuhinja u Novom Sadu i Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2017, 23:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Italijanska kuhinja u Novom Sadu i Subotici

Više od 20 programa biće organizovano u Beogradu, Novom Sadu i Subotici u okviru Druge nedelje italijanske kuhinje u svetu, koja će se u Srbiji odvijati u periodu od 20. do 26. novembra.

Najavljeni su seminari o kuhinji i književnosti, kursevi poslastičarstva, degustacije i predstavljanje napolitanskih piža majstora.

Ovogodišnji program, pod nazivom "Ukusi Italije u Srbiji", podeljen je u pet segmenata.

Za privrednike je predviđen promotivni sajam u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << organizaciji Komore italijansko-srpskih privrednika, za stručnjake i istraživače seminar koji priređuje Nacionalni istraživački centar na temu "Food Sensory Analysis".

Studenti Visoke hotelijerske škole u Beogradu moći će da prate predavanje italijanskog poslastičara Alesandra Petita, a predviđena je i degustacija enologa Barbare Tamburini i veče u Italijanskom institutu za kulturu sa profesorom Đan Mariom Anselmijem posvećeno odnosu između hrane i književnosti.

U hipermarketu "Merkator" biće postavljene zone namenjene italijanskim proizvodima, a 20 restorana u Beogradu, Novom Sadu i Subotici, koji su se priključili ovom događaju, imaće u ponudi kompletne italijanske menije za svoje goste.

I ove godine Srbija učestvuje u manifestaciji koju Italija organizuje sa više od 1.000 događanja u svojih 296 diplomatskih i konzularnih predstavništava kako bi se valorizovala italijanska kulinarska veština i mediteranska ishrana.

Prehrambena industrija je na drugom mestu u Italiji po prihodu sa preko 180 milijardi evra, što je 11,3 odsto bruto društvenog proizvoda.

U Srbiji tradicija italijanskog kulinarstva naročito je cenjena, a ekonomsko prisustvo Italije jedno od najznačajnijih.

Organizatori manifestacije podsećaju da je Italija bila najveći strani investitor u Srbiji u periodu od 2000. do 2016, prošle godine bila je drugi po redu trgovinski partner Srbije, a u prvih sedam meseci 2017. godine registrovala je porast sopstvenog izvoza od 7,7 odsto.

Drugu nedelju italijanske kuhinje u svetu u Srbiji organizuje Ambasada Italije u Beogradu u saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika (CCIS), Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu (ICE), Udruženjem italijanskih privrednika u Srbiji (Confindustria Serbia), Italijanskim institutom za kulturu (IIC), Počasnim konzulatom Italije u Subotici i Kulturnim centrom Piazza Italia iz Subotice, uz podršku srpskih i italijanskih sponzora.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.