Bez gužve u privremenom prihvatilištu za beskućnike u Subotici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jan.2020, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez gužve u privremenom prihvatilištu za beskućnike u Subotici

Hladno je ovih dana, a tokom noći temperatura bude i do minus 10. Međutim, bez obzira na vremenske prilike u privremenom prihvatilištu za beskućnike u Subotici nema gužve. Prihvatilište je otvoreno 3. januara i za sada u njemu borave samo dva korisnika.

Jedan od njih je Jožef Budai, koji Prihvatilište koristi već nekoliko godina.

"Deset godina sam beskućnik. Bio sam dve godine na ulici pa sam se snalazio kako sam se snalazio. Sada sam treću sezonu ovde. Zadovoljan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sam, imam sve uslove što se tiče i higijene, hrane, odeće, sve. Zahvalan sam. stvarno sam zahvalan", rekao je Jožef.

Privremeno prihvatilište za beskućnike je bilo spremno već u decembru, ali je kako nadležni ističu, zbog nešto viših temperatura u tom mesecu otvoreno tek početkom ove godine. Grad je za rad Prihvatilišta izdvojio 500 hiljada dinara.

"Ono će raditi sigurno do kraja januara, a možda i duže. Da li u prekidima ili u kontinuitetu to ćemo takođe odlučiti zajedno, u saradnji sa Centrom za socijalni rad, Karitasom i Crvenim krstom", rekao je Ilija Đukanović, član gradskog veća zadužen za socijalnu zaštitu i zdravstvo.

Grad obezbeđuje sredstva, Centar za socijalni rad upućuje beskućnike u prihvatilište, Karitas daje prostor i angažuje svoje ljude, ali je najveći posao na sebe i ove godine preuzeo Crveni krst.

"Korisnici će ovde moći da dobiju novu garderobu, veš, obezbeđena su sredstva kako za ličnu tako i za kolektivnu higijenu i kao što je gospodin Đukanović rekao, gledaćemo da kada bude određeni kritični broj korosnika ovde, obezbedimo u saradnji sa Domom zdravlja i lekarski pregled. Takođe tri obroka dnevno obezbeđuje Crveni krst iz svog programa Narodna kuhinje", rekao je Siniša Trajković, sekretar Crvenog krsta Subotice.

Privremeno prihvatilište za beskućnike u Subotici ima kapacitet da primi oko 20 osoba i biće otvoren, kao što je istaknuto, dok za to bude bilo potrebe.


Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.