Banović Strahinja u više likova

Izvor: Politika, 11.Feb.2010, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banović Strahinja u više likova

Nebrojeno puta smo se uverili da iza velikih reči o patriotizmu stoje posebni lični interesi , kaže Olivera Đorđević direktorka Drame subotičkog Narodnog pozorišta

Subotica – „Banović Strahinja”, nagrađivana drama Borislava Mihajlovića Mihiza, premijerno će biti izvedena večeras u 19.30 časova na sceni „Jadran” subotičkog Narodnog pozorišta. Predstavu izvodi Drama na srpskom jeziku ovog teatra, a reditelj je Andraš Urban, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << direktor subotičkog pozorišta na mađarskom jeziku „Kostolanji Dežo”.

– Kada se radi o epskim temama koje u svojoj pozadini imaju jak patriotski ili politički naboj, veoma je lako skliznuti u kliše i predstavu pretvoriti u amaterski resital. Mi smo se nebrojeno puta uverili da iza velikih reči o patriotizmu stoje posebni lični interesi i privatni motivi. I danas volimo da izbacujemo parole, da ne bi razmišljali o tome zašto niko, na primer, ne čisti sneg. Mihizov „Banović Strahinja” je na scenama u Srbiji izvođen samo tri puta, i, razmišljajući o tome ko bi mogao da je režira, bila sam sigurna da je Urban poslednji čovek koji bi od ovog teksta napravio kliše predstavu i da će je „propustiti” kroz ličnu prizmu u kojoj neće biti mesta strahopoštovanju – rekla je Olivera Đorđević, direktorka Drame na srpskom jeziku, u najavi druge premijere u ovoj sezoni.

Olivera Đorđević je uradila i dramatizaciju teksta, a tvrdi da nije bilo većih intervencija, osim što je lik Jugovića „raspodeljen” na više likova, jer je to više u skladu sa sadašnjošću, u kojoj više nema borbe „jednog na jednog” već u napad ide ceo čopor.

Andraš Urban je i u režiji „Banović Strahinje” ostao dosledan umetničkoj niti koju prati u svojim poslednjim predstavama, a to je traganje za ulogom pojedinca, njegovim odgovorom na svet oko sebe, a u ovoj slučaju to je suprotstavljanje Banović Strahinje majci koja oličava političku volju.

– Zanimao me je lični nivo priče i nepristajanje na život koji se od pojedinca očekuje u kontekstu političkih i društvenih dešavanja. Želeo sam da potenciramo i humani odnos prema stvarnosti, danas lako prelazimo preko agresije i zločina, kao da nas to ne interesuje i ne razmišljamo da sredina koja čeka izdajnika i žrtvu proždire samu sebe. Želeo bih i da sa publikom započnemo taj dijalog jer jasan, čist normalan ljudski dijalog, nasuprot agresiji, jeste katarza koja održava ideju ove predstave – kaže Urban.

U predstavi „Banović Strahinja” glavni lik tumači Srđan Sekulić, Majka je Vesna Kljajić-Ristović, Žena je Minja Peković, Jug Bogdan Jovan Ristovski, Vojin Jugović je Ljubiša Ristović. Scenograf je Marija Kalabić, a kompozitor Lajko Feliks.

A. I.

[objavljeno: 12/02/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borislav Mihajlović Mihiz: Banović Strahinja - PREMIJERA

Izvor: Plakatt.com, 05.Feb.2010, 00:42

. Narodno pozorište, Subotica . Friday 12 Feb 19:30 . . reditelj: Urban Andraš. dramaturginja: Olivera Đorđević. scenografkinja: Marija Kalabić. kostimografkinja: Dragica Laušević. kompozitor: Feliks Lajko. korepetitor: Geza Kučera ml.. glumci: Banović Strahinja: Srđan Sekulić, Majka:...

Nastavak na Plakatt.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.