Izvor: TvojPortal.com, 21.Nov.2012, 10:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afera Agrobanka: Jožef Kasa saslušan

Tvoj portal  Uhapšeni Jožef Kasa, Peđa Mališanović, Zoran Malešević i Miomir Paovica u aferi „Agrobanka“. Na prevaru dobijali kredite od 30 miliona evra, a od Olivera Dulića 60 miliona dinara
Pripadnici kriminalističke policije u Subotici u utorak ujutru uhapsili su Jožefa Kasu, bivšeg gradonačelnika i direktora subotičke filijale Agrobanke, Peđu Mališanovića, vlasnika preduzeća „Azotara“, „Azohem“ i „Mala Bosna“, Kasinog pomoćnika Zorana Maleševića i sudskog >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << veštaka Miomira Paovicu.

Jožef Kasa

- Nalog za privođenje izdat je kada je proširena istraga o slučaju Agrobanke, Subotičani su uhapšeni u svojim porodičnim kućama i odmah prebačeni u Beograd u Tužilaštvo za organizovani kriminal, gde će biti saslušani - kaže izvor blizak istrazi.
Oni se terete da su kreditima Agrobanke, u vreme kada je Kasa bio u njenom vrhu, u periodu od 2007. do 2010. godine, Mališanoviću pribavili korist od preko 13 miliona evra. Kasa i Malešević su u dogovoru sa Dušanom Antonićem, tadašnjim predsednikom IO Agrobanke, mimo zakona odobrili tri kredita i pet bankarskih garancija po povoljnim uslovima i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja.
Miomir Paovica se sumnjiči da je u dogovoru sa Mališanovićem sačinio osam lažnih procena nepokretnosti Fabrike za proizvodnju veštačkih đubriva „Azotara Subotica“ i višestruko ih precenio kako bi bio stvoren privid obezbeđenja vraćanja kredita.
Prema navodima prijave Tužilaštva za organizovani kriminal, klupko dobijanja kredita basnoslovnih iznosa počelo je preduzeće AD „Mala Bosna“ u stečaju. Sačinjavajući ugovore o zajmu za „Malu Bosnu“, Mališanović je novac prebacivao na svoja preduzeća „Peđakomerc“ i „Azotara“, vraćao dugove „Azohema“, a kredite nikada nije vratio.
Primera radi, Mališanović je 25. maja 2009. godine, bez odluke Upravnog odbora, odobrenja skupštine akcionara i saglasnosti Agencije za privatizaciju, potpisao ugovor o zajmu sa Republičkom direkcijom za robne rezerve, po kome je „Mala Bosna“ dobila na zajam 35.000 tona merkantilne pšenice u vrednosti od 404.600.000 dinara. Zajam je dobijen uz obavezu da istu u celosti izveze, a da istu količinu robe vrati do kraja 2009. godine i pribavi garanciju banke za novčanu vrednost. Mesec dana kasnije, „Mala Bosna“ se u tom iznosu zadužuje kod Agrobanke, čiji je direktor filijale u Subotici bio Jožef Kasa, koji je i predsednik UO Mališanovićevog preduzeća „Azohem“. Agrobanka je dala garanciju RDZRR-u od oko 404 miliona dinara da će „Mala Bosna“ vratiti pomenutu količinu pšenice, ali kako to nije ispoštovano, aktivirana je garancija i banka je ostala kraća za taj novac.
Na sličan način, uz posredstvo Jožefa Kase, krediti su odobravani i za „Azohem“ i „Azotaru“, čiji je garant bila upravo već prezadužena „Mala Bosna“. Bivši gradonačelnik Subotice i lider Saveza vojvođanskkih Mađara Jožef Kasa optužbe u vezi s malverzacijama oko kredita Agrobanke je nekoliko puta demantovao tvrdeći da „odluke donosi uprava banke, a ne filijale“.
Subotičku javnost hapšenja nisu nimalo iznenadila, iako se u to sumnjalo, zbog povezanosti uhapšenih sa bivšim i sadašnjim državnim funkconerima.
Pored svih kredita bez pokrića, 60 miliona dinara početkom godine Mališanoviću je dalo i Ministarstvo ekologije, na čijem je čelu bio Oliver Dulić, kako bi velikog zagađivača, fabriku „Azohem“, iselio iz naselja Makova sedmica.

NA SASLUŠANJU DETALJNO OBJAŠNJAVALI SVE
JOŽEFA Kasu i ostalu trojicu uhapšenih u nastavku istrage za zloupotrebe u Agrobanci operativci Radne grupe Uprave kriminalističke policije MUP Srbije ispitivali su do kasno u noć. Posle saslušanja određeno im je policijsko zadržavanje do 48 sati .
Saslušanju u prostorijama UKP prisustvovali su i zamenici tužioca za organizovani kriminal, ali i advokati osumnjičenih. Oni bi u sredu, kako procedura nalaže, trebalo da budu privedeni tužiocu Miljku Radisavljeviću, koji će posle ispitivanja da odluči da li će da predloži da im se odredi pritvor.
U policiji, kako saznajemo, sva četvorica osumnjičenih su se branili da nisu krivi, odnosno da su svi krediti davani u skladu sa propisima i da je svako svoj deo posla odradio po zakonu. Detaljno su odgovarali na pitanja inspektora i izneli svoje viđenje cele situacije.
Ipak, policija sumnjiči Kasu da je u dogovoru sa Dušanom Antonićem, bivšim predsednikom Upravnog odbora Agrobanke, dao kredite Mališanoviću bez prave garancije.
- Kao zalog su davani objekti ove tri firme, poslovni prostor, upravne zgrade, hale... - navodi izvor „Novosti“ blizak istrazi. - Sve je to bilo daleko ispod vrednosti kredita. Veštak Paovica je uhapšen jer je, recimo, za jedan trošni skladišteni prostor procenio da vredi nekoliko miliona evra, što je van svake ekonomske logike. Agrobanka je u tom periodu i u ovom slučaju oštećena za 1,3 milijarde dinara.
Kako saznajemo, policija je na vrata Jožefa Kase zazvonila oko 7 sati u utorak ujutru. Zatražili su da pođe u policiju, a on ih je samo zamolio da pričekaju da uzme lične stvari. On i ostala trojica osumnjičenih odmah su prebačeni u Beograd na ispitivanje.

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Azohem se odselio, teren zarastao u korov

Izvor: Magyar Szó, 21.Nov.2012

Žitelji subotičke mesne zajednice Makova sedmica protestvovali su zbog rada fabrike veštačkih đubriva Azohem u tom okruženju tokom čitavih osam godina, dok nadležni konačno početkom ove godine nisu doneli odluku o njenom iseljenju, a Fond za zaštitu životne sredine obezbedio je za to nepovratnu...

Nastavak na Magyar Szó...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.