Pomoć na Vidovdan olakšala teško breme

Izvor: Vesti-online.com, 10.Jul.2013, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć na Vidovdan olakšala teško breme

Duboko ganuta teškom sudbinom 64-godišnje Stoje Buvač u Omarskoj, koja je već osam godina nepokretna i u kolicima, penzionerka i dugogodišnja čitateljka "Vesti" iz Toronta, čija je želja da ostane anonimna, uputila je ovoj bolesnoj ženi novčani dar od 100 evra.

Osam godina nepokretna: Stoja Buvač

- Čitajući "Vesti" iz dana u dan, posebno me je dotakla priča gospođe Stoje Buvač! Ugledavši njenu fotografiju učinilo mi se kao da gledam lik drage >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << majke, sa čijeg lica možete pročitati hiljadu, nažalost, tužnih životnih priča. Iako nisam u zavidnoj situaciji, volim da pomognem drugima kojima je to potrebno. Znam dobro, da nečije malo, može nekome da bude itekako mnogo - napisala nam je, između ostalog u pismu, pristiglom putem elektronske pošte, donatorka iz Kanade.

Tom prilikom, zamolila je kontakt telefon ove napaćene žene, kako bi joj pomoć direktno poslala. Ona je na taj način poželela i da obeleži jedan od značajnijih srpskih praznika - Vidovdan, kao i sećanje na majku.

- Vidovdan, taj naš lepi praznik za mene je i jedan od najtužnijih, pošto je tada pre 11 godina, preminula moja voljena majka. Bilo joj je svega 69 godina. Umrla je od tuge za tatom, koji je samo tri meseca otišao na onaj svet pre nje. Zato sam poželela da pošaljem donaciju Stoji tog dana - objasnila je u pismu donatorka o svojim pobudama da obraduje Stoju i njenu porodicu.

 

Izvinjenje dobrotvorki

Kada smo Stoju Buvač pitali zašto njena ćerka Milica nije obavestila donatorku iz Kanade da je primila novac, jer se ova žena dobrog srca jako brinula da li je stigao u njihove ruke, Stoja je potvrdila da joj telefon nije u redu. Mora da ga promeni, da je to jedini razlog što se na vreme nisu javile, zbog čega joj se izvinjavaju.

Povodom ove donacije, reporteri "Vesti" posetili su Buvače i tom prilikom zatekli Stoju pred kućom sa kćerkom Brankicom, koja živi u Marićkoj i sinom Rankom, dok je druga kćerka Milica, bila odsutna. Stoja nije baš mnogo govorljiva, ali nije mogla, a da se ne zahvali donatorki iz Kanade.

- Hvala toj velikodušnoj ženi, koja je odvojila od sebe da bi nama pomogla, pri tom, ni ne poznajući nas. Njen novčani dar je za mene velika pomoć, jer sada mogu da kupim lekove i nešto za kuću. Njena želja da nam olakša teško breme, znači nam isto koliko donacija koju nam je uputila - naglasila je Stoja Buvač.

 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Na naše pitanje kako je, Stoja je odgovorila da je bole i noge i ruke, i da joj trne desna strana, što je znak loše cirkulacije. Pored oduzetosti desne strane tela, ova žena pati i od dijabetesa, a često ima i povišenu masnoću, zbog čega bi trebala da pazi šta jede, koliko je to u ovakvoj situaciji moguće. Zbog neimaštine, to često nije u mogućnosti, jer zdrava ishrana zahteva veći kućni budžet. A, Buvači su srećni kad imaju išta da pojedu. Dok kupe lekove, potrebne Stoji i njenoj 36-godišnjoj ćerki Milici, koja pati od visokog pritiska i problema sa štitnom žlezdom, i plate obaveze od socijalne pomoći, malo toga im ostane za hranu i kućne potrepštine.

Odmah do Stojine kuće, sa porodicom živi i njen dever Zoran Buvač, koji ni ovoga puta nije propustio priliku da ponovi da na jesen namerava da organizuje humanitarnu akciju. Želi da Stoji sanira deo krova, kao i nosač, koji je dotrajao zbog zuba vremena, pa preti da se uruši svakog časa.
Pogledaj vesti o: Stoja

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.