Polomljena stakla na ulaznim vratima srpske škole u Obiliću; Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila napad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2021, 10:28

Polomljena stakla na ulaznim vratima srpske škole u Obiliću; Kancelarija za Kosovo i Metohiju osudila napad

Nepoznati počinioci polomili su u nedelju stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću, na Kosovu i Metohiji.

Razbijena vrata prvi je uočio domar, rekao je za Kosovo onlajn direktor škole Aleksandar Popović.

On je rekao da je škola prethodnih godina više puta bila na meti vandala.

Osnovna škola "Branko Radičević" smeštena je u centru Obilića, u neposrednoj blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stanice policije, a u njoj nastavu po sistemu obrazovanja Ministarstva prosvete Srbije pohađa 21 učenik.

Kancelarija oštro osudila obijanje vrata na školi u Obiliću

Kancelarija za Kosovo i Metohiju oštro je osudila obijanje ulaznih vrata na Osnovnoj školi "Branko Radičević" u opštini Obilić i zatražila hitnu reakciju nadležnih organa i kaznu za počinitelje tog incidenta.

Kancelarija je takođe uputila apel međunarodnim snagama u južnoj pokrajini da pojačaju prisustvo u srpskim sredinama i osiguraju miran život našem narodu.

"Na današnji dan, osam godina nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, kada bi već uveliko trebalo da bude formirana Zajednica srpskih opština koja bi donela stabilniji i mirniji život našem narodu na Kosovu i Metohiji i zaštitu srpske imovine, mi smo svedoci grube demonstracije netrpeljivosti prema svemu što je srpsko", navedeno je u saopštenju Kancelarije.

Podsećaju da je lista demoliranih objekata u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji samo od početka godine predugačka i da se, nakon crkava i zdravstvenih ustanova, sada na meti albanskih ekstremista našla i obrazovna ustanova.

Kancelarija navodi da su u nedelju obijena ulazna vrata na Osnovnoj školi "Branko Radičević" u opštini Obilić. Razbijeno staklo je primetio domar škole i obavestio o tome nadležne, a za sada nije poznato da li je nešto ukradeno.

Incident je uznemirio učenike i osoblje škole, ali i druge meštane opštine. Ova škola često je bila na meti napada. Obijena je i pljačkana više od dvadeset puta od 1999. godine, a tokom martovskog pogroma 2004. potpuno je demolirana.

"Posebna ironija leži u tome što se u neposrednoj blizini te škole nalazi policijska stanica" poručuju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Polomljena stakla na vratima srpske škole na KiM, već bila na meti vandala

Izvor: B92, 19.Apr.2021

Nepoznati počinioci polomili su u nedelju stakla na ulaznim vratima Osnovne škole "Branko Radičević" u Obiliću, na Kosovu i Metohiji...Razbijena vrata prvi je uočio domar, rekao je za Kosovo onlajn direktor škole Aleksandar Popović...On je rekao da je škola prethodnih godina više puta bila...

Nastavak na B92...

Demolirana ulazna vrata srpske škole u Obiliću, mediji relativizuju napad

Izvor: KMnovine.com, 19.Apr.2021

Ulazna vrata jedine škole koju pohađaju srpski đaci u Obiliću, obijena su u nedelju popodne, mediji relativizuju događaj pripisujući napad "nepoznatim osobama"..... Nakon što su gotovo svi Srbi prognani iz Obilića, OŠ "Branko Radičević" jedina je koja obezbeđuje kontinuiranu nastavu za 21...

Nastavak na KMnovine.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.