Danas su Zimske zadušnice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2021, 09:53

Danas su Zimske zadušnice

Danas su Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta. U pojedinim krajevima znaju ih i kao - Otvorene zadušnice, jer se veruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove. Običaj je danas zapaliti sveću pokojnicima. Apeluje se na sve koji izlaze na groblja da se pridržavaju epidemijskih mera - nose maske, drže rastojanje i ne iznose hranu.

Oduvek se smatralo da su najvažnije zadušnice baš ove, uoči Vaskršnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posta. Najranije mogu da budu 6. februara, najkasnije 13. marta, što zavisi od datuma Uskrsa.

Izlazi se na groblja, pale sveće i tamjan, dele prilozi za duše umrlih i u spomen na njih, čine dobra dela. Veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima do sledećih zimskih zadušnica, a molitva pravednoga mnogo može pomoći dušama pokojnika.

Tamo gde nije moguće izaći na groblje, obavezno sveće za pomen pokojnika pale se u crkvi ili kod kuće.

U duhu crkve je da se na ovaj dan na groblje iznose samo žito, vino i sveća. Sve drugo nije potrebno, neophodno, ni pravoslavno.

Postoje još Miholjske, Mitrovske i Duhovske ili Trojičine zadušnice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Danas su zimske Zadušnice

Izvor: VOM.rs, 06.Mar.2021

Danas su zimske Zadušnice. Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta. Pošto su vezane za početak Vaskršnjeg posta, to su i ove zadušnice pokretne, odnosno nemaju fiksni datum. Ove zadušnice...

Nastavak na VOM.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.