Izvor: RTS, 06.Mar.2021, 08:12

Danas su Zimske zadušnice – zašto se u nekim krajevima zovu i Otvorene

Danas su Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta. U pojedinim krajevima znaju ih i kao - Otvorene zadušnice, jer se veruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove. Običaj je danas zapaliti sveću pokojnicima. Apeluje se na sve koji izlaze na groblja da se pridržavaju epidemijskih mera - nose maske, drže rastojanje i ne iznose hranu.
Oduvek se smatralo da su najvažnije zadušnice >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << baš ove, uoči Vaskršnjeg posta. Najranije mogu da budu 6. februara, najkasnije 13. marta, što zavisi od datuma Uskrsa. 

Izlazi se na groblja, pale sveće i tamjan, dele prilozi za duše umrlih i u spomen na njih, čine dobra dela. Veruje se da zapaljena sveća osvetljava put umrlima do sledećih zimskih zadušnica, a molitva pravednoga mnogo može pomoći dušama pokojnika.
Tamo gde nije moguće izaći na groblje, obavezno sveće za pomen pokojnika pale se u crkvi ili kod kuće. 
U duhu crkve je da se na ovaj dan na groblje iznose samo žito, vino i sveća.  Sve drugo nije potrebno, neophodno, ni pravoslavno.
Postoje još Miholjske, Mitrovske i Duhovske ili Trojičine zadušnice. 
U velikim gradovima menja se uobičajeni režim saobraćaja. Tako će se u Beogradu, od 8 do 16 sati, pojačati broj vozila na svim linijama koje voze ka gradskim grobljima. Na prostorno najvećim grobljima: Lešću, Orlovači, Centralnom, groblju Zbeg i Novoj Bežaniji, obezbeđen je besplatan kombi prevoz za starije i osobe koje se teže kreću.
Do 15 sati, zabranjen je ulazak motornim vozilima na sva gradska groblja. Do 18 sati, zabrana se produžava za Novo, Zemunsko, Topčidersko i groblje Stara Bežanija. Na ta groblja, neće se moći automobilima ni sutra, od 7 do 18 sati.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Danas su Zimske zadušnice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Mar.2021

Danas su Velike ili Zimske zadušnice, koje najavljuju pripreme za početak Vaskršnjeg posta. U pojedinim krajevima znaju ih i kao - Otvorene zadušnice, jer se veruje da Sveti Petar, ključar pakla i raja, na ovaj dan otvara grobove. Običaj je danas zapaliti sveću pokojnicima. Apeluje se na sve koji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.