Izvor: RTS, 14.Apr.2021, 19:17

Srbi se nadaju obnovi i restauraciji životopisa Hrama Svetog Nikole u Gnjilanu

Gnjilane je grad u kosovskom Pomoravlju čije su većinsko stanovništvo do dolaska misije UN juna 1999. godine bili Srbi. Danas, od nekada više od 30.000 pravoslavaca u gnjilanskom kraju, njihov broj u gradu je simboličan. Svakodnevno se okupljaju nadomak Hrama Svetog Nikole iz 19. veka. Crkva koja je u zemljotresu 2004. i martovskim nemirima bila znatno oštećena, delimično je obnovljena međunarodnom donacijom.
Grad i upravno središte >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Gornje Morave sa Crkvom Svetog Nikole pominje se drevne 1342. godine u Moravičkoj povelji cara Dušana. Pod sadašnjim imenom Gnjilane, sa tri svetinje, upisano je i u turskom popisu iz 1455. godine.

Crkva Svetog Nikole u centru je grada do koje se dolazilo Ulicom Stojadina Trajića. Preimenovana je u Ulicu Medlin Olbrajt. Nikoljska crkva podignuta je na temeljima stare 1861. godine.
Po stilu gradnje pripada građevinama romantičarske arhitekture 19. veka. Nadomak hrama pre više od dve decenije živeli su pretežno Srbi.
"U samom gradu imamo, od onih 15.000 Srba koliko je živelo pre rata, svega desetak koji žive u neposrednoj blizini crkve. Krštenja i venčanja godinama nema", kaže jerej Zoran Kovačević, starešina Crkve Svetog Nikole u Gnjilanu.
Žitelj Gnjilana Milovan Bošatović Spira poručuje da šest članova te porodice tu sami žive.
"Živimo kako moramo, tu su nam kuće. Nešto radim u toj maloj kafani sa stricem", naglašava Bošatović.
Najviše ga boli što je svom desetogodišnjem sinu ne samo roditelj već i najbolji drug, jer nema najmlađih ni za igru.
Uprkos svemu, raduje se obnovi hrama jer je to podsećanje na srećna vremena kada su se zvona oglašavala u ime svečarenja života.
"Na redu je da obnovimo crkvu iznutra. Srbi se vraćaju u simboličnom broju u selima oko grada", kaže jerej Zoran Kovačević.
Upravo ovi Srbi koji su odlučni da žive tu gde su im i koreni voleli bi da se svetinja, u kojoj su svetkovali svoje običaje, obnovi ne samo arhitektonski već i restauracijom živopisa.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola,   Zemljotres,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.