SLUŽENA PRVA LITURGIJA U HRAMU  SVETOG NIKOLE U PRIŠTINI

Izvor: Kurir, 19.Dec.2010, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SLUŽENA PRVA LITURGIJA U HRAMU SVETOG NIKOLE U PRIŠTINI

PRIŠTINA - Sveštenici koji su se vratili u Prištinu i žive u ovom gradu, prvi put su, posle 17. marta 2004. godine, pred oko pedeset vernika, u obnovljenom hramu Svetog Nikole, služili svetu liturgiju.

PRIŠTINA - Sveštenici koji su se vratili u Prištinu i žive u ovom gradu, prvi put su, posle 17. marta 2004. godine, pred oko pedeset vernika, u obnovljenom hramu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Svetog  Nikole, služili svetu liturgiju.

Sveštenik Darko Marinković je u besedi okupljenim vernicima čestitao slavu i rekao da se raduje ovolikom broju vernika.

„Na Svetoj liturgiji pomolili smo se sv. Nikolaju, zaštitniku ovog grada, za sve naše srodnike, za sve one koji slave današnjeg sveca, zaštitnika svojih domova, za naše pokojnike i za sve one koji nemaju uslova da proslave slavu. Kad bi dao Gospod da molitve koje smo danas uzneli u ovom svetom hramu budu uslišene i da zadovoljni steknemo carstvo nebesko“, kazao je Marinković.

Na današnj dan do pre deset godina hiljade ljudi iz Prištine dolazile su da ovde proslave slavu i prerežu slavske kolače. Danas ih je u Prištini ostalo oko četrdeset. Uprkos svemu tome Snežana Borzanović smatra da je podizanje hrama veoma značajno.

„Posle svih suza od 17. marta 2004.  ovo je za mene veliko zadovoljstvo, jer ovo je na neki način moja lična pobeda“, kazala je Snežana, prenosi KIM radio.

Ilija Trajković, raseljeno lice iz Prištine, je u proteklih deset godina slavio slavu i naruševinama ovog hrama, jer je njegov dom, koji se nalazi odmah pored crkve, uništen i uzurpiran. On kaže da sada građani Prištine imaju gde da dođu: „Okupimo se ovde, sa svojim sveštenicima, da razmenimo zlo i dobro, ukoliko ga uopšte ima“.

Svoju krsnu slavu danas je, kao domaćin, obeležio kosovski ministar u ostavci Nenad Rašić. On je u izjavi za KIM radio kazao da veru treba poštovati, negovati i da se za nju treba izboriti.

„Crkva je tu da bi dolazio narod, da bismo slavili svoju veru i dok god dolazimo u ovako izolovanim mestima, znači da postojimo i nadam se da će nas biti sve više“, rekao je Rašić.

Domaćin slave u crkvi sv. Nikole u Prištini sledeće godine biće Dejan Ćosić iz Prištine, koji trenutno živi u Gračanici.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.