Slava Sveti Nikola
Slava Sveti Nikola

Nikoljdan je praznik posvećen Svetom Nikoli.
Slavi se 19. decembra u svim hramovima Srpske pravoslavne crkve.
Srpske porodice koje tog svetitelja imaju za zaštitnika na taj dan proslavljaju svoju krsnu slavu i u krugu najbližih slave svetog Nikolu. Dok pola Srbije slavi slavu ostatak naroda ide na čestitanje jer je jedna od najvećih slava u zemlji.

Sveti Nikola je rođen u gradu Patari u oblasti Likije na području Male Azije kao jedinac poznatih i bogatih roditelja None i Teofana. Kao jedinca darovanog im od Boga oni su dete posvetili Bogu. Sveti Nikola je umro 19. decembra 345. godine prema Julijanskom kalendaru 6. decembra i taj se dan obeležava kao pomen na svetitelja, jedna je od najčešćih srpskih slava. Pravoslavni vernici smatraju svetog Nikolu borcem za Hristovu veru, pobednikom zla za ceo svet, dok njegovo ime znači narodni pobeditelj jer grčka reč Niki znači pobeda dok Laos znači narod i vernici.
Nikolaj se duhovnom životu naučio od svog strica Nikolaja episkopa patarskog koji je osnovao manastir Novi Sion gde se Nikola zamonašio. Posle smrti roditelja Nikola je imanje razdelio i podelio siromašnima ne zadržavajući ništa za sebe.

Pročuo se zbog svog milosrđa kao sveštenik u Patari, ali je on krišom činio dobra dela. Zatim sveti Nikola biva izabran za arhiepiskopa u gradu Miru u Likiji. Poučavao je narod veri i zakonu Božjem, obilazio je bolesne, otkupljivao zarobljenike koji su bili prodavani kao robovi, i puštao ih na slobodu. Do dolaska na presto cara Konstantina za vreme vladavine cara Dioklecijana sveti Nikola je bio zatvoren u tamnicu gde je zatvorenike i tada poučavao veri. Nakon toga vraća se na svoje mesto u crkvi.
Sveti Nikolaj je odlučio da obiđe sveta mesta, na putu obilaska Nikolaju su se dešavala mnoga čuda, posle obilaska svih mesta svetih sveti Nikola je unajmio lađara da ga odveze u Likiju ali lađar je iako je uzeo novac hteo da ode na drugu stranu. Tada se podigao jak vetar i okrenuo brod u pravcu Likije, a svi mornari koji su pokušavali da vrate brod nisu uspeli. Punim jedrima brod je stigao u Likijsko pristanište gde se sveti Nikola iskrcao. Svetog Nikolu poštuje sav hrišćanski svet.

Umro je u Miru 345. godine a potom su nekoliko vekova njegove mošti počivale u sabornoj crkvi tog grada. 1096. godine posmrtni ostaci svetog Nikole prenete su u Bari u južnoj Italiji, u crkvu svetog Jovana Preteče. I danas mošti svetog Nikole počivaju u Bariju u crkvi svetog Nikole koju su u njegovu slavu podigli građani verujući i poštujući Nikolu kao čudotvorca i iscelitelja. Prema predanju smatra se da je sveti Nikola povratio vid Stefanu Dečanskom te je stoga ovaj srpski kralj u kom su pohranjene mošti svetog Nikole okitio srebrom i slao bogate priloge za njegovu izgradnju. Sveti Nikola je pomagao siromašnima, tešio narod, spasavao narod od gladi, branio Likiju i ostale gradove od ratnih opasnosti i kriza. Smatra se zaštitnikom moreplovaca i svih putnika, i danas se veruje da pomaže na moru i svi pomorci hrišćanske vere ga slave kao svog zaštitnika. Tokom vekova sveti Nikola je postao jedan od najpopularnijih svetaca.

U cilju sećanja na njega i za njegovo proslavljanje podignute su hiljade crkava i manastira. Na pravoslavnim ikonama sveti Nikola se najčešće predstavlja sa omoforom arhiepiskopa i Jevanđeljem u ruci. Veliki broj vernika obeležava svetog Nikolu kao svoju krsnu slavu kojom prilikom se uz slavsku sveću i kolač kao i Oče naš okupljaju članovi porodice mole Bogu i slave ovog svetitelja kao zaštitnika.

Sveti Nikola čudotvorac zaštitnik pomoraca i siromašnih je jedan od najvoljenijih hrišćanskih svetaca i to ne samo kod pravoslavnog naroda. Jedan od razloga za veliku popularnost svetog Nikole kod Srba jeste više od 600 srpskih crkava koje nose njegovo ime je sasvim ovozemaljski. Sveti Nikola pada za vreme posta a za posan ručak se uvek imalo, brašno, kupus, krompir, kao i rakija bili su dovoljni da ugoste komšije i rodbinu. Razlog za njegovu popularnost treba tražiti u samoj ličnosti svetog Nikole koji je svo bogatstvo svoje razdelio siromašnima, nemoćnima i starima.

Svojim čudesnim moćima sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

EVO KOLIKO JE SKOČILA CIFRA ZA JEDAN DAN Četvrti dan hodočašća Nikole Rokvića, otkrio koliko novca je skupio do sad

Pre četiri dana, ispred Hrama Svetog Save, Nikola Rokvić pozdravio se sa najmilija, pomolio se i krenuo pešaka na put dug 1060 km, do manastira Nektarija Eginskog.

Izvor: Blic, 25.Apr.2024, 11:54

Detaljnije >>

Deo Apatina bez struje 26. aprila

APATIN – Zbog planiranih radova na elektromreži, sutra, 26. aprila, doći će do isključenja struje na teritoriji opštine Apatin. U periodu od 8 do 14 časova, struje neće biti u Apatinu, u sledećim  ulicama: Miće Radakovića, Svetog Nikole,...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 25.Apr.2024, 10:10

Detaljnije >>

"I MI KREĆEMO PUT GRČKE" Prvo oglašavanje supruge Nikole Rokvića o detaljima HODOČAŠĆA: "Spremao se sa stručnjacima, godinama je na umu imao ovaj put"

Nikola Rokvić sa suprugom Bojanom osnovao je fondaciju pod nazivom „Porodica“, a njihova prva misija je pomaganje pedijatrijskoj onkologiji. Nikola je sa tim ciljem krenuo peške na put od 1.150...

Izvor: Blic, 25.Apr.2024, 08:01

Detaljnije >>

(VIDEO) "OTAC TE JE NAUČIO DA BUDEŠ DOBAR ČOVEK" Sveštenik Predrag Popović ugostio Nikolu Rokvića, pevač nenajavljen ušao u dvorište porodice u Velikoj Plani

Pevač Nikola Rokvić pre tri dana započeo je hodočašće, a plan mu je da pređe 1.060km kako bi stigao do Egine gde se nalazi čuveni manastir Svetog Nektarija Eginskog.

Izvor: Blic, 24.Apr.2024, 16:35

Detaljnije >>

OVAKO IZGLEDA DRUGI DAN HODOČAŠĆA NIKOLE ROKVIĆA Oglasio se sa puta za Grčku: Jak vetar i pljusak

Pevač Nikola Rokvić započeo je hodočašće put Grčke, do manastira Svetog Nektarija Eginskog, a na tom putu će prikupljati sredstva za pomoć dečijoj onkologiji.

Izvor: Blic, 23.Apr.2024, 15:49

Detaljnije >>

EMOTIVNE SCENE ISPRED HRAMA, ĆERKA NIKOLE ROKVIĆA PLAČE KAO KIŠA Krenuo pešaka ka Atini, treba da pređe 1060 km, a ovako je izgledao RASTANAK od porodice

Nikola Rokvić i njegova supruga Bojana osnovali su fondaciju koja ima za cilj da pomogne onima kojima je pomoć najpotrebnija, a pevač je...

Izvor: Blic, 23.Apr.2024

Detaljnije >>

Šaranje jaja šaraljajkom

STARA PAZOVA – Crkvena opština Belegiš  i Pravoslavna hrišćanska zajednica prepodobna Anastasija Srpska organizovali su u crkvi Prenosa moštiju Svetog oca Nikole u Belegišu humanitarnu radionicu u susret Vaskrsenju Hristovom – šaranje...

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 22.Apr.2024, 19:51

Detaljnije >>