Prvo venčanje u obnovljenoj crkvi

Izvor: RTS, 15.Jul.2012, 13:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo venčanje u obnovljenoj crkvi

Rumunka i Finac prvi su mladenci koji su se venčali u obnovljenoj Crkvi Svetog Nikole u Prištini. Kako bi mogli da se venčaju po pravoslavnim običajima, mladoženja je najpre morao da se krsti, a dobio je ime Vasilije.

U obnovljenoj pravoslavnoj crkvi u Prištini obavljeno je prvo venčanje. Slučaj je hteo da to budu stranci - venčali su se Rumunka i Finac. Ona radi u Misiji UNDP-a, a on je sekretar finske ambasade u Prištini.

Venčali su se Anka Enake >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << iz Rumunije i Vesa Kotilainen iz Finske, koji kažu da su veoma srećni što su se venčali na Kosovu, gde oboje rade.

Dekoraciju prilaza crkvi uradili su domaćini iz Finske, a za ostalo su se pobrinuli sveštenici prištinske crkve.

"Ovo je veoma bitan i uzbuđujući trenutak i za nas sveštenike i za mladence. Zašto za nas sveštenike, zato što je ovo bilo dvojezično venčanje, na engleskom i srpskom. Imali smo neke mogućnosti da bude i na finskom i rumunskom, ali ja sam se bunio iz straha da neću pogoditi akcenat", priča Sveštenik u Prištini Darko Marinković.

Rumunsko-finski par nije mnogo razmišljao gde će se venčati, a kako bi mogli da se venčaju po pravoslavnim običajima, mladoženja je najpre morao da se krsti. Dobio je ime Vasilije.

"Ja radim u Prištini u ambasadi Finske i zbog toga je bilo zgodno i lepo da se venčamo ovde. Ja zaista uživam u životu na Kosovu, tako da je odlično šta sam imao i priliku da se venčam ovde", objašnjava mladoženja.

Posebno zbog venčanja dvoje stranaca, u prištinskoj crkvi je pevao hor Branislav Nušić crkve Svetog Dimtrija iz severnog dela Mitrovice.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.