Preslava Svetog Nikole u Prištini

Izvor: RTS, 22.Maj.2013, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preslava Svetog Nikole u Prištini

Srpski narod u Prištini danas obeležava preslavu Svetog Nikole. Liturgiji u Hramu prisustvovalo više od 100 raseljenih Srba iz Beograda i centralne Srbije, kao i preostali Srbi u Prištini i interno raseljeni Srbi u selima centralnog Kosova.

U delimično obnovljenom hramu Srpske pravoslavne crkve u Prištini obeležena je gradska slava Dan Svetog Nikole. Liturgiji je prisustvovalo više od 100 raseljenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srba iz Beograda i centralne Srbije, kao i preostali Srbi u Prištini i interno raseljeni Srbi u selima centralnog Kosova.

Liturgiju u Hramu Svetog Nikole služili su prištinski parosi Darko Marinković i Stevo Mitrić, uz sasluženje sveštenstva.

Obeležavanju slave prisustvovali su i predstavnici Srba koji učestvuju u kosovskoj vlasti, među kojima zamenik premijera Kosova Slobodan Petrović i potpredsednik kosovske skupštine Petar Miletić.

Otac Darko Marinković je u izjavi za agenciju Beta pozvao raseljene Srbe da se vrate u Prištinu ili da bar češće dolaze u obilazak svoje crkve i grobova predaka.

Jedan od raseljenih Srba, Zoran Prećaš, rekao je da, koliko mu je poznato, još nema razgovora o nekom organizovanom povratku raseljenih Srba iz Prištine, ali da zna da mnogi pojedinci žele da se vrate u svoj grad.

"Da bi se vratili Srbi, neophodno je da im se prvo oslobode stanovi i kuće, a zatim da im se obezbedi zaposlenje da bi mogli da žive od svog rada", rekao je Prećaš, koji svake godine dolazi u obilazak srpske crkve.

Zaga Pavlović rekala je da su raseljeni Srbi ponovo naišli na prilično zapušteno groblje u Prištini i da je o tom problemu razgovarala sa zamenikom premijera Kosova Petrovićem.

Otac Darko je rekao da se groblje čisti i da se trenutno radi na obnovi stare kapele i da te radove finansira kosovsko ministarstvo za zajednice, kao i da su u toku radovi na obnovi srušenih nadgrobnih spomenika.

Hram svetog Nikole je podignut 1830. na starim temeljima, a 2004. godine je u pogromu albanskih ekstremista u potpunosti spaljen, zajedno s parohijskim domom, bibliotekom i ikonostasom koji je slovio kao remek delo debarskih majstora iz 1840. godine.

U požaru su izgorele freske i više od 60 ikona koje su takođe predstavljale veliku dragocenost.

Hram i parohijski dom su delimično obnovljeni, a hram je 2010. osveštan. Danas u domu žive dva mlada sveštenika SPC sa svojim porodicama.

U Prištini je pre rata živelo oko 42.000 Srba, a danas ih je ostalo pedesetak.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šetnja Srba u centru Prištine

Izvor: B92, 22.Maj.2013

Priština -- Grupa raseljenih Srba s Kosova prošetala je centrom Prištine, pošto su u Hramu Svetog Nikole prisustvovali proslavi gradske slave...U šetnji po prištinskom korzou, koja je protekla mirno, učestvovalo je nekoliko desetina Srba. To je prvi put posle 1999. godine da se grupa Srba prošetala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.