Otkrivena grobnica srpskih vojnika iz 19. veka

Izvor: TvojPortal.com, 16.Avg.2011, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena grobnica srpskih vojnika iz 19. veka

Južne vesti  KURŠUMLIJA- U porti crkve Svetog Nikole u Kuršumliji, gde se već neko vreme obavljaju iskopine, otkrivena je grobnica sa tridesetak lobanja koje su odlično sačuvane i pretpostavlja se da datiraju iz 19. veka.


Prema prvim pretpostavkama, najverovatnije su tu sahranjeni srpski vojnici januara 1878. godine, mesec dana posle prvog oslobođenja Kuršumlije koje je bilo u decembru 1877. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Reč je o vojnicima kojima su posle povlačenja srpske vojske Turci odsekli glave i natakli na kolčeve.
Prema rečima diplomiranog turizmologa Radovana Tanaskovića postoji pisani trag da su na ovom mestu sahranjene glave srpskih vojnika poginulih prilikom prvog oslobađanja Kuršumlije.
- Rukovodilac komore srpske vojske Dimitrije Mita Pavlović je zapisao da je srpska vojska posle drugog oslobođenja Kuršumlije 19. januara1878. godine pronašla 24 glave srpskih vojnika i oficira koje su bile nataknute na kolje. To su vojnici i oficiri koji su poginuli prilikom prvog oslobođenja grada, mesec dana ranije - kaže Tanasković
On pojašnjava da je Pavlović zapisao da je u južnom delu porte crkve sahranjeno 35 glava vojnika i oficira srpske vojske, dok je na severnoj strani porte sahranjeni ostali poginuli. Sve se to poklapa sa grobnicom I brojem tela u njoj.

grobnicaKURŠUMLIJA

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.