Najduže kolo za majku Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2014, 13:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najduže kolo za majku Srbiju

Bilo je ovo najduže kolo ikad odigrano na kanadskim prostorima. Kolo je ispred crkve Sveti Nikola u Hamiltonu (Nash Rd) poveo kršni delija Marko Šobot, član Folklornog ansambla Sveti Nikola, a između kolovođe i keca zaigralo je još 260 igrača. Impresivna slika ispred sabornog hrama u Hamiltonu - 262 igrača u jednom kolu - bila je najlepši pozdrav majci Srbiji, a povodom obeležavanja 50-godišnjice Crkve Sveti Nikola u Hamiltonu.

Kolovođa najdužeg kola >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Kanadi bio je Marko Šobot

Ispred crkve Sveti Nikola zaigrano je najduže kolo do sada odigrano u Kanadi

Dragica Šobot, predsednica odbora za proslavu 50-godišnjice crkve

Otac Đuro Samac, sveštenik u crkvi Sveti Nikola u Hamiltonu

Nastup folkloraša iz Hamiltona

Nastup folkloraša iz Vaterloa

 

- Želeli smo da na jedinstven način damo doprinos ovom jubileju i da ovim kolom pokažemo snagu naše srpske zajednice u Hamiltonu, da kažemo koliko volimo našu maticu Srbiju - kaže Dragica Šobot, predsednik Odbora za proslavu 50- godišnjice crkve i predsednik Folklornog ansambla Sveti Nikola u Hamiltonu. - Cilj nam je bio da i drugim etničkim zajednicama pokažemo svu raskoš i bogatstvo srpske kulturne baštine. U tome smo zaista uspeli i svim igračima, i onim mlađim, rođenim ovde u Kanadi, kao i starijim, koji su davno napustili svoja vekovna ognjišta, a koji su se ovog nedeljnog popodneva uhvatili u ovo veliko srpsko kolo, od srca se zahvaljujem.

 

Folkloraši uveličali slavlje

Prošlonedeljni piknik na imanju crkve Sveti Nikola na Nash Rd u Hamiltonu uveličali su svojim nastupom i članovi folklornih ansambala. Učestvovale su Folklorne grupe Sveti Nikola (Nash Rd) - predsednik Dragica Šobot, koreografi Mile Perić i Dragan Maklenov, Sveti Nikola (Barton St) - predsednik Snežana Popov, koreografi Dragan Maklenov i Natalija Kiperović, Škola srpskog folklora Sloga iz Hamiltona - predsednik Boris Daić, koreograf Luka Popović i Gavrilo Princip iz Vaterloa - predsednik Vladan Čarapić, koreograf Mile Perić.

Goste je zabavljao orkestar Mikija Tomića i pevačica Vesna Davidović.

Prošlonedeljno okupljanej Srba na imanju Crkve Sveti Nikola na Nash Rd samo je deo velikih aktivnosti povodom velikog jubileja.

- Gradnja crkve počela je davne 1964. godine, a završena je i osveštana godinu dana kasnije, u junu 1965. - kaže Vojislav Vuković, predsednik Odbora CŠO Sveti Nikola u Hamiltonu. - Predvideli smo da nizom manifestacija obeležimo ovaj veliki jubilej, a centralna proslava biće u junu naredne godine.

- Hram Sveti Nikola u Hamiltonu na Nash Rd jedini je saborni hram u okviru Eparhije kanadske Srpske pravoslavne crkve - kaže protonamesnik Đuro Samac, sveštenik u ovoj crkvi. - Sabornim hramom proglašen je 1988. godine, na osnovu velikog značaja koji je ova crkva imala u srpskom narodu u Kanadi. U crkvi Sveti Nikola na Nash Rd, na Pokrov Presvete Bogorodice, 1984. godine ustoličen je prvi episkop Eparhije kanadske vladika Georgije i tim povodom 12. oktobra ove godine ovde će biti velika svečanost kojom ćemo dostojno obeležiti 30-godišnjicu ovog značajnog događaja u duhovnom životu kanadskih Srba.

 

Svetionik u tuđini

- Te 1964. godine bilo nas je 102 Srba koji su bili utemeljivači Crkve Sveti Nikola na Nash Rd - kaže Petar Manojlović Dinarac.

- Uglavnom smo svi radili u ovdašnoj železari i niko nije bio bogat, ali velika želja da imamo svoju crkvu, koja će biti povezana sa Beogradskom patrijaršijom Srpske pravoslavne crkve bila je toliko jaka, da niko nije razmišljao o parama. Najvažnije je bilo da imamo svoj hram u kome ćemo se Bogu moliti, ali i družiti i podsećati se ko smo i odakle smo došli, da ne zaboravimo svoje korene. Crkva je, hvala Bogu, izgrađena 1965. i do danas je bila i ostala ponos srpske zajednice u Kanadi.

- Pre 50 godina, kao radnik železare, došao sam u banku da tražim kredit od 500 dolara, što je tada bila velika vrednost- kaže Obrad Popović, jedan od utemeljivača crkve. - Pita me službenik u banci da li imam kuću, da li imam neke druge nekretnine, kao garanciju za kredit, a kada sam odgovorio negativno, on dalje pita - šta će mi tolike pare? Kada sam mu rekao da želim od toga iznosa da 300 dolara dam za izgradnju crkve, odmah je drugačije reagovao i bez ikakve garancije dao mi traženi kredit. Nama je crkva tada mnogo značila jer u tuđini, daleko od rodnog kraja, ona je bila naš jedini svetionik.
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.