Manastir svetog Nikole, Kuršumlija

Izvor: BeautifulSerbia.info, 16.Dec.2011, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Manastir svetog Nikole, Kuršumlija

Manastir Sv. Nikole je najstarija zadužbina Stefana Nemanje (1168—1196) i predstavlja jedan od najstarijih spomenika monumentalne srednjovekovne arhitekture u Srbiji. Nalazi se na brdu iznad ušća Banjske u Toplicu, odakle se najbolje vidi čitava stara varoš Kuršumlija sa druge strane reke Toplice.

U stilu i načinu gradnje su primetni vizantijski uticaji (javljaju se sličnosti sa nikejskom crkvom svete Sofije, carigradskim crkvama i Vlahernskom kapijom u sklopu gradskih bedema), ali i prisustvo romaničkih elemenata iz primorja (priprata sa dve kule zvonare, poput crkve svetog Trifuna u Kotoru), što predstavlja svojevrsnu najavu Raškog stila u arhitekturi, koji će nastati svega nekoliko godina kasnije.

Crkva je bila živopisana, ali su sačuvani samo fragmenti živopisa iz 14. veka. Ostale građevine manastirskog kompleksa su porušene. Manastirska crkva je danas obnovljena (osim jednog zvonika), a u planu je obnova kompletnog manastirskog kompleksa koji se od 1979. godine nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.
FOTO: Stefan Nikolić Stefanheart
Izvor: Wikipedia, TOS
Povezani tekstovi Varoš, i to đavoljaIzletište Vrelo, PirotManastir sveti Jovan BogoslovĐavolja Varoš, čudo prirode Vranje, najlepše od južne SrbijeNiš, raskrsnica BalkanaSrednjevekovni grad Magilč i dolina jorgovanaMonahinja Jefimija
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na BeautifulSerbia.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BeautifulSerbia.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BeautifulSerbia.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.