Jugoslovenstvo je ubilo srpsku državu

Izvor: Vesti-online.com, 02.Jan.2013, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jugoslovenstvo je ubilo srpsku državu

Udruženje boraca Kraljevske jugoslovenske vojske (KJV) "Draža Mihailović" zajedno sa Srpskom narodnom odbranom za Nemačku nedavno je u prostorijama crkve Svetog Preobraženja u Bekhofu kod Bilefelda proslavilo svoju krsnu slavu Svetoga Nikolu.

 

Pred vernicima i simpatizerima ovog udruženja koje je 1948. osnovao general Miodrag Damjanović, liturgiju je služio i slavsko znamenje osveštao berlinski sveštenik Dragan Vidojković. Domaćin slave bio je Dragoljub >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Borkov (32) simpatizer pokreta iz Berlina.

 

- Srbija danas nije prvi put u situaciji da donosi sudbonosnu odluku o svojoj budućnosti, a ključno pitanje je da li prihvatiti ili odbaciti evroatlantske integracije. Srbija se pred takvom odlukom našla i 1914. kada je po izbijanju Prvog svetskog rata trebala da donese odluku i formuliše svoje ratne ciljeve.

 

Čuvenom Niškom deklaracijom koju je kraljeva vlada donela 7. decembra 1914. zaključeno je da je prva potreba Srbije da se započeto vojevanje što pre i što uspešnije završi. A vojevanjem je Srbija krenula u borbu za oslobođenje i ujedinjenje sve neslobodne braće Srba, Hrvata i Slovenaca - rekla je Ruža Jovanović (90), predsednica udruženja KJV "Draža Mihailović" i ratna kurirka Valjevskog četničkog odreda.

Ona je istakla da su devedesete godine pokazale da je to bila pogrešna odluka, a potpredsednik Momčilo Bilić naglasio je da je Srbija na kraju Prvog svetskog rata izgubila svoju državu i da je sada potreban "pravi mentalni zaokret" .

I diskutanti su se posle slavskog ručka uglavnom saglasili da je jugoslovenstvo za Srbe bio promašen pokret, jer su izgubili državnost koju su imali, ali je pitanje o evroatlantskoj integraciji i na ovom skupu ostalo bez jasnog odgovora.

 

Tomin pasulj

Ruža Jovanović je zahvalila svima koji su pomogli slavu i okupljanje u Bekhofu, a potpredsednik Bilić je istakao vredne sestre i Tomu Nikolića koji je majstorski pripremio srpski pasulj, salatu i ribu.

 
Pogledaj vesti o: Slava Sveti Nikola

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.