Čuvari jezika, vere i tradicije

Izvor: Vesti-online.com, 05.Feb.2019, 14:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čuvari jezika, vere i tradicije

Gledajući Vidovdansku akademiju, prošle godine u Ruti Hilu, koju je organizovala Crkvena opština arhiđakon Stefan iz ovog mesta, sa svojom školom "Rastko", na kojoj su kao gosti nastupili i učenici iz Crkvene opštine Sveti Nikola iz Blektauna, sa školom "Bogdan Bolta" i, nedavno, svetosavsku akademiju, ovoga puta u Blektaunu, u organizaciji Crkvene >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << opštine Sveti Nikola, zapažen je uspešan rad sveštenika i učitelja ovih škola, kao i međusobna saradnja komšijskih parohija.

Nastup dece na priredbama i njihov trud da na srpskom jeziku recituju i glume pobudio je znatiželju reportera "Vesti", te smo se odlučili da porazgovaramo sa jerejom Aleksandrom Ivanovićem i učiteljicom Danicom Dobrić, koji rade sa učenicima škole "Rastko" iz Ruti Hila.

- Nedeljna škola "Rastko" parohije Svetog arhiđakona Stefana u Ruti Hilu, u zapadnom delu Sidneja, postoji i uspešno radi nešto više od četvrt veka. Crkveno-školska opština Svetog arhiđakona Stefana je osnovana 1965. godine, ali tada nije imala vlastite prostorije i imanje, već je za svoje potrebe iznajmljivala prostorije u zapadnom delu Sidneja. Prilikom dobijanja na upotrebu farme u Skofildu, 1972. godine, Crkvena opština Svetog Stefana osniva svoju školu. Od tada pa do danas u našoj školi je znanje o našoj pravoslavnoj veri, srpskom jeziku i našoj tradiciji sticalo nekoliko hiljada dece. Danas u manjem broju u odnosu na prethodne godine, ali i dalje na istom mestu i sa istim ciljem - obrazovanja lika Božijeg u našoj deci - kaže jerej Aleksandar Ivanović i dodaje:

- Nastava u nedeljnoj školi "Rastko" sastoji se od veronauke, srpskog jezika i folklora. Ove godine planiramo i otvaranje sekcije crkveno-narodnog pevanja, na kojoj će deca učiti bogoslužbene i naše narodne pesme. Uspeh ove sekcije će zavisiti od posećenosti, jer će sekcija u početku biti izborna. Naša škola radi svakog petka tokom školske godine a nastava se održava u prostorijama pri našem hramu. Ovo, za sada skromno učilište naše dece, svoj rad započinje večernjom službom na kojoj odgovaraju đaci. Samostalno i aktivno učestvovanje na bogosluženjima i životu crkve učini da se čovek približi Bogu, da ga upozna i na taj način ostvari svoj lični odnos sa Bogom. Ovo je ujedno i cilj rada naše škole, da decu upoznamo sa životom crkve, kako obrazovanjem ne bi smatrali samo sticanje znanja već da teže istinskom obrazovanju, ugledanju na Gospoda našeg Isusa Hrista.

A učiteljica Danica Dobrić je ovako predstavila ovu školu:

- Škola "Rastko" uspešno radi niz godina. Učenici škole su podeljeni u tri grupe, prema uzrastu i po znanju srpskog jezika. Nastava nije zasnovana samo na učenju slova, tj. ćirilici i gramatici srpskog jezika, već i na interesovanju učenika. Deca uče i o kulturi srpskog naroda, tradicijii i običajima. Nastava je povezana i sa veronaukom i sa časovima folklora. Učenici se dugi niz godina predstavljaju na zajedničkoj priredbi svih srpskih škola Novog Južnog Velsa - Vidovdan.

"Vesti" će se i dalje truditi da redovno obaveštavaju čitaoce o radu škole i napretku učenika, kao što će izveštavati o susretima sa narednih svečanosti.

Pored nastave, škola "Rastko" organizuje i vannastavne aktivnosti, kao što su poseta manastirima, izleti i drugi vidovi druženja dece i njihovih roditelja.

- Ja sam učitelj i majka troje dece, koja rado dolaze u školu, u želji da nauče nešto novo, pre svega jezik, običaje i istoriju srpskog naroda. Ovom prilikom pozvala bih sve roditelje‚ kao i bake i deke, da dovedu decu i da ih zajedno učimo da bismo očuvali naš jezik, veru i pravoslavlje - kaže učiteljica Danica.

U knjizi Istorija Srpske pravoslavne crkve u Australiji, Novom Zelandu i Južnoj Africi, koju su napisali protojerej-stvrofor Srboljub Miletić, starešina hrama iz Ruti Hila i protođakon Stanimir Spasović, može se pročitati i sve o istoriji hrama u Ruti Hilu od njegovog osnivanja.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.