Ane Mačešić Drakulić, srpkinja koja je pravila “Nautilus”

Izvor: BKTV News, 24.Jun.2012, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ane Mačešić Drakulić, srpkinja koja je pravila “Nautilus”

Amerika se prošle nedelje oprostila od Ane Mačešić Drakulić (87), inženjerke koja je slabo poznata u našoj zemlji odakle potiče, ali se njena dostignuća još koriste u američkoj vojsci.

- Prva nuklearni podmornica 'Nautilus' koju su razvijali Amerikanci -
Ona je kao inžinjer 'Vestinghaus električne korporacije', za koju je radila 40 godina, bila deo tima koji je radio na razvoju i stvaranju 'Nautilusa' - prve nuklearne podmornice! Ana, koja je preminula 16. juna, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ostaće zapamćena i kao ujedinitelj pravoslavnih hrišćana na istočnoj obali Sjedinjenih Država.
Svoju briljantnu karijeru Ana je započela u 'Vestinghausovoj' fabrici u Trafordu, gde je učila za inženjera, zatim je radila kao asistent inženjer u razvoju nuklearnih podmornica u fabrici za razvoj atomske energije u zapadnom Miflinu. Njen nećak Majkl Mohan je rekao da je Ana bila nesebična u svemu što ja radila, posebno u svojoj ljubavi prema deci i pravoslavnoj veri.
- Moja ujna je bila dosta privržena svojoj veri. Pohađala je nedeljnu školu u srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Nikole u Monrovilu, tamo je pevala u horu i bila je aktivni član kola srpski sestara Svete Petke koji su pomagali deci preko letnjih kampova - rekao je Mohan.
Ana Mačešić Drakulić rođena je u američkoj varoši Val, u državi Pensilvanija, kao jedno od šestoro dece u porodici srpskih emigranata Luke i Stane Drakulić. Diplomirala je na Vestingahusovoj memorijalnoj visokoj školi, a zatim se udala za Đorđa Mačešića, koji je preminuo 1994. godine.
- U jednu ruku, njih dvoje su bili tim. Ujak Đorđe ju je uvek podržavao u njenim nastojanjima - rekao je njen nećak.
Ana je inače i prva Srpkinja koja je postala član Grčko-američkog hrišćanskog društva kao član organizacije grčke pravoslavne crkve istočnog Pitsburga (YASOU). Zbog njenog rada i zalaganja na približavanju pravoslavnih vernika, polovina članova YASOU su sada ljudi srpskog porekla.
Ana Mečešić Drakulić sahranjena je na Grandvju groblju u Versaljsu, u Pensilvaniji.
Izvor/foto: Alo
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpkinja pravila "Nautilus"!

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jun.2012

Amerika se prošle nedelje oprostila od Ane Mačešić Drakulić (87), inženjerke koja je slabo poznata u našoj zemlji odakle potiče, ali se njena dostignuća još koriste u američkoj vojsci...Ona je kao inžinjer "Vestinghaus električne korporacije", za koju je radila 40 godina, bila deo tima koji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.