Albanci kradu srpski identitet na Kosovu i Metohiji

Izvor: KMnovine.com, 15.Apr.2024, 20:25

Albanci kradu srpski identitet na Kosovu i Metohiji

Albanci kradu srpski identitet na Kosovu i Metohiji

Od pre nekoliko godina fizičko nasilje nije glavni vid antisrpskog delovanja već postoje razni perfidni načini sistematskog maltretiranja, upozorio je nekadašnji ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković



   
Darko Tanasković (Foto A. Vasiljević)    


Kako izgleda scenario prisvajanja videlo se 2019. >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << godine na primeru restauracije Sabornog hrama Svetog Nikole, u neposrednoj blizini tvrđave Novo Brdo. Nju je „artanskom katedralom” nazvao tadašnji premijer lažne države Kosovo Ramuš Haradinaj. Reč je zapravo o pravoslavnoj crkvi, a Artana je albansko ime ovog važnog srednjovekovnog grada i lokaliteta, koje Priština kako bi zatrla njegov srpski identitet


Otkriće kosovskog bogatog istorijskog nasleđa u Novom Brdu, kojem su sve zajednice doprinele – ovaj tvit ambasadora Francuske u Prištini Olivija Gera stajao je kao opis uz fotografiju i snimak novobrdske tvrđave, arheološkog dokaza ekonomskog napretka Srbije u srednjem veku. Bila je ovo diplomatska tviter mina koja je uznemirila jedan deo srpske "Iks" (Tviter) zajednice.


„Svi su doprineli: neko gradnjom, neko rušenjem”, ironično je prokomentarisao Mladen Mrdalj, predavač na Univerzitetu Vebster.


„Ne pominjite reč na ’s’”, nastavio je sa ironičnom prepiskom bloger Srđan Garčević ukazujući na nameru da se izbegne bilo kakva veza Srba sa Novim Brdom.


Šta je po sredi? Rupe u znanju istorije francuskog ambasadora? Ili otimanja i prisvajanja srpskog istorijskog nasleđa?


Nekadašnji ambasador Srbije u Unesku Darko Tanasković upozorio je na naučnom skupuKosovo i Metohija, istorija i kulturno nasleđe”, koji je ove nedelje održan na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, da su već duže vreme na delu ugrožavanje i otimanje srpskog kulturnog i duhovnog nasleđa. I to ne samo kroz rušenje i skrnavljenje.


– Od pre nekoliko godina fizičko nasilje nije glavni vid antisrpskog delovanja već postoje razni perfidni načini sistematskog maltretiranja. Kako sveukupno kosovsko nasleđe nije moguće netragom ukloniti iz samoproglašene republike Kosovo, što je inače nedosanjani san velikog broja albanskih ekstremista, a kako među sakralnim objektima i svetinjama SPC ima mnogo onih koji pripadaju svetskom nasleđu, odavno se odvija njihova albanizacija. Cilj je da se na osnovu istorijskih falsifikata prikažu kao albansko kulturno nasleđe kojeg se srpska agresija dokopala. To je pseudonauka, ali njoj se mora suprotstavljati. Sto puta ponovljena laž za neobaveštene može postati istina. Pogotovu ako se tendenciozno upotrebi kako bi se isposlovale neke političke odluke.  Posle je kasno dokazivati da to nije istina i zato se mora reagovati – objašnjava akademik Tanasković.


Kako izgleda scenario prisvajanja najbolje se vidi baš na primeru Novog Brda. Tokom 2019, prilikom restauracije Sabornog hrama Svetog Nikole, koji se nalazi u neposrednoj blizini tvrđave, restauriran je i njegov – identitet. Preko noći i posle sedam vekova srpski hram postao je artanska katedrala.


„Artanska katedrala kao kulturno i versko nasleđe je sama po sebi priča, obogađuje naš identitet i dokaz je suživota u ovim oblastima”, poručio je tadašnji tzv. "premijer" kosovskih Albanaca Ramuš Haradinaj na svom fejsbuk profilu.


– Nasrtaji na srpsko kulturno i duhovno nasleđe na Kosmetu odvijaju se u kulturno korektnom narativu, ali tako što se žele osloboditi ograničavajuće dimenzije nacionalnog identifikovanja. Nastoje se sagledati kao zajedničko bogatstvo i nedeljiva kulturna baština tzv. "države Kosovo". Ovakav programski pristup uobličio se pod uticajem podržavaoca nezavisnosti Kosova, iz pretežno zapadnog dela međunarodne zajednice. Njegova sistematska operacionalizacija povezana je sa nastojanjem vlasti u Prištini da uz podršku stranih lobista svoju paradržavu uguraju pre svega u Unesko. A ovo je način da joj podignu rejting. Ovo je opasno jer se kulturna dobra u Unesku klasifikuju prema teritorijalnoj, državnoj pripadnosti, a ne prema pripadnosti kulturnoistorijskim ili civilizacijskim, a pogotovu ne nacionalnim informacijama. Cilj je da se celokupno kulturno nasleđe na KiM doživi kao jedinstveno nasleđe države Kosovo – poručio je Tanasković, koji je bio ambasador Srbije u Unesku 2015, kada je sprečeno da Kosovo postane deo ove međunarodne organizacije.


Prištinske vlasti od ideje ulaska Kosova u Unesko neće odustati, a kako Srbija da se bori da sačuva svoje crkve, spomenike, tvrđave ako ne zna ni koliko ih tačno ima.
Prema analizi akademika i profesora Fakulteta političkih nauka Dragana Simeunovića predstavnici crkve i političari govore da postoji više od 1.000 objekata o kojima SPC treba da vodi brigu. Ali misija UNMIK-a u saradnji sa OEBS-om je popisala svega 114. Međutim, Kancelarija za KiM je dostavila predstavnicima Evropske unije spisak u kojem se pominju samo 44 objekta SPC.

– Mislim da je na planu kulture manevarski prostor širi nego na političkom i pravnom. Iskustvo iz 2015. pokazalo mi je da je najdelotvorniji bio snimak Albanca koji lomi krst na Crkvi Svetog Andreja u Podujevu i geografska mapa Kosova i Metohije sa ucrtanim simbolima sakralnih objekata. Ta dva simbolički jaka argumenta pokrenuli su neke koji su bili suzdržani i preokrenuli neke koji su bili protiv. Moramo da pronađemo način kako da jako simbolički delujemo. Recimo, ponovljeni su napadi na Crkvu Svetog Andreja, ali o njima nije bilo mnogo reči. Treba pustiti snimke na mreže, pre svega na „Tiktok”, koji je u kineskom vlasništvu, da se vidi da se to ponovo događa. Aktivnost na tom planu mora biti stalna, a ne kampanja – rekao je Tanasković.


Nisu crkve i spomenici jedini kojima se briše srpski identitet. Isto je i sa žrtvama. Kada je prošle godine za Badnje veče u Štrpcu pucano na jedanaestogodišnjeg Stefana i njegovog brata Miloša dok su nosili badnjak, prištinske vlasti insistirale su da su žrtve „građani Kosova”. Samo nedelju dana kasnije u Sarajevu je izboden roditelj malog fudbalera koji je došao sa Zvezdare da na Ilidži učestvuje na regionalnom turniru. I ovde, baš kao i u Prištini, vlasti nisu izbegle da osude zločin. Izbegle su da pomenu etničku pripadnost žrtava.


 * * *




Zbog cenzure i blokiranja svih medija i alternativnih pogleda, pratite naš Telegram kanal



KM novine su jedini nezavisni srpski medij sa Kosova i Metohije koji se oslanja isključivo na podršku svojih čitalaca zbog čega je naš dalji rad ozbiljno ugrožen 


Pomozite nam da opstanemo i unapredimo izveštavanje 








 




Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram




Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2024 ::    Hvala na interesovanju

Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.