Časove skratilo 232 škole

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 25.Jan.2011, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Časove skratilo 232 škole

BEOGRAD - U protestu u organizaciji Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" učestvuju 232 škole, u kojima su časovi skraćeni na 30 minuta.

Predsednik tog sindikata Tomislav Živanović rekao je juče da će broj škola u protestu narednih dana biti veći, iako su na terenu "prisutni pritisci policije i inspekcije".

Živanović je naveo da su sindikati predali juče ministru prosvete Žarku Obradoviću i ministarki Diani Dragutinović dodatno obrazloženje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zahteva tri sindikata, kao i da se očekuje nastavak pregovora s vladom sutra ili u sredu.

Prema predlogu, sindikati su zahtevali dodatnih 20-ak milijardi dinara za prosvetu, od čega bi šest milijardi, koje se već nalaze u budžetu, išlo na korekciju osnovice za obračun i isplatu plata prema dinamici utvrđenoj u Zakonu o budžetu Republike Srbije za 2011. godinu.

Osam milijardi, koje inače nedostaju, išle bi na korekciju koeficijenata za isplatu plata i ta sredstva bi obezbedila da zaposleni na najjednostavnijim poslovima dobiju kroz koeficijente zagarantovanu minimalnu zaradu, a ostali zaposleni kroz korekciju koeficijenata i korekciju osnovice sa poslednjim povećanjem plata, platu veću za 25 odsto, rekao je Živanović.

Time bi plate zaposlenih u prosveti bile usklađene sa inflacijom u prethodnom periodu i inflacijom planiranom za 2011. godinu, a odnosi u platama sačuvani kao u važećoj Uredbi o koeficijentima za zaposlene u obrazovanju.

Dodatna jedna milijarda dinara, koja takođe nedostaje u budžetu, iskoristila bi se za isplatu jubilarnih nagrada, a jos 300 miliona dinara bi se upotrebilo za isplatu otpremnina kolegama koji su otišli u penziju ili stekli uslov za penziju.

Ostatak od 10,7 milijardi dinara bi se iskoristio za socijalni program, troškove racionalizacije, tehnološke viškove kao i za poboljšanje uslova rada u školama, obrazložio je Živanović predlog sva tri sindikata.

Na konferenciji je rečeno da će u petak, 28. januara biti organizovana potpuna obustava rada ukoliko do tada ne budu ispunjeni zahtevi sindikata.

Potpunu obustavu rada najavili su Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikat radnika u prosveti Srbije i sindikat "Nezavisnost", dok će Sindikat obrazovanja Srbije od petka organizovati delimičnu obustavu rada.

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da će, pošto danas dobije zahtev predstavnika sindikata, upoznati sa tim i vladu da bi se razmotrilo da li je moguće povećanje plata za zaposlene u prosveti.

Obradović je u emisiji "Kažiprst" RTV B92 rekao da će sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović upoznati sa tim zahtevom i vladu, podsetivši da bi sindikati danas trebalo da dostave predlog koji obuhvata tačnu cifru i dinamiku isplate.

On je najavio da će vlada razmotriti da li, kada i koliko bi moglo biti povećanje plata za radnike u prosveti uzimajući u obzir ekonomske mogućnosti zemlje, planirano ukupno povećanje u javnom sektoru za ovu godinu od sedam odsto, ekonomsku politiku u 2011. i obaveze prema MMF-u.
Pogledaj vesti o: Skraćeni časovi

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.