U 232 škole skraćeni časovi na 30 minuta

Izvor: Studio B, 24.Jan.2011, 12:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U 232 škole skraćeni časovi na 30 minuta

Štrajk skraćenjem časova na 30 minuta danas je počeo u 232 škole u Srbiji, saopštio je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović.

Na konferenciji za novinare, Živanović je istakao da je u pojedine škole zbog štrajka jutros ušla policija, a da je u nekima prosvetna inspekcija.

Štrajk skraćenjem nastave danas je poceo sindikat Nezavisnost, dok ostala tri reprezentativna sindikata najavljuju štrajk za >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 28. januar.

Živanović je rekao da je, prema proračunu četiri reprezentativna sindikata koji je dostavljen Vladi Srbije, potrebno izdvojiti 20 milijardi dinara više nego što je to predviđeno budžetom.

Ta sredstva su neophodna za ispunjenje sindikalnih zahteva prosvetnih radnika. "Ne odustajemo od toga da nam plate na kraju godine budu veće za 24,5 odsto, a o dinamici tih povećanja ćemo se dogovoriti", kazao je Živanović.

Predstavnici sva četiri reprezentativna prosvetna sindikata su najavila da će ukoliko ne bude postignut dogovor o njihovim zahtevima stupiti u štrajk 28. januara.

Tri sindikata od vlade traže povećanje budžeta za prosvetu za 24,5 odsto, odnosno 20-ak milijardi dinara, kako bi zaposleni na najjednostavnijim poslovima dobili zagarantovani minimalac, i da bi odnos koeficijenata za složenije poslove bio jednak odnosu pre zamrzavanja plata.

Sindikat tvrdi da je za taj zahtev potrebno osam milijardi dinara. Prosvetni radnici zahtevaju i isplatu jubilarnih nagrada za prethodne dve godine za šta je potrebna jedna milijarda, zatim 300 miliona dinara za isplatu otpremnina kolegama koji su još pre godinu dana otišli iz prosvete, kao i da odmah počnu pregovori o izmeni uredbe o koeficijentima zaposlenih u prosveti.

Preostalih 10,7 milijardi dinara sindikati traže za socijalni program i poboljšanje uslova rada. Ministarstvo prosvete je predvidelo 114 milijadri dinara u budžetu, a sindikati traže da sredstva za prosvetu budu 134 milijade dinara.

Sindikat obrazovanja Srbije podržava zahtev da se zaposlenima isplate preostale jubilarne naknade, a osim toga traži i povećanje koeficijenata za plate zaposlenih u obrazovanju. To povećanje u aprilu i oktobru utvrdilo bi se posebnom uredbom Vlade.

Čelnici tih sindikata pozvali su i četvrti - Sindikat obrazovanja Srbije, da im se pridruži. Taj sindikat je takođe najavio štrajk za 28. januar, ali uz skraćenje nastave na 30 minuta, a ne potpunu obustavu rada. Predstavnici sindikata su upozorili da ako štrajk počne, nastave neće biti u oko 1.500 škola u Srbiji.
Pogledaj vesti o: Štrajk prosvetnih radnika,   Skraćeni časovi

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obradović: Očekujem da neće biti obustave nastave

Izvor: Blic, 24.Jan.2011

Ministar prosvete Žarko Obradović izrazio je danas očekivanje da u petak, 28. januara, neće biti obustavljena nastava u školama, pošto će Vlada Srbije predložiti rešenje za zahteve sindikata, koji su najavili taj štrajk. .."Očekujem da neće doći do obustave nastave i da ćemo se dogovoriti....

Nastavak na Blic...

U 232 škole skraćeni časovi na 30 minuta

Izvor: Beta, 24.Jan.2011

BEOGRAD, 24. januara 2011. (Beta) - Štrajk skraćenjem časova na 30 minuta u ponedeljak je počeo u 232 škole u Srbiji, saopštio je predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović...Na konferenciji za novinare, Živanović je istakao da je u pojedine škole...

Nastavak na Beta...

Živanović: U štrajku 232 škole

Izvor: Beta Video, 24.Jan.2011

BEOGRAD - Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika ``Nezavisnost`` Tomislav Živanović: U štrajku 232 škole (CH 1)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Časove skratilo 232 škole

Izvor: Glas javnosti, 25.Jan.2011, 07:06

BEOGRAD - U protestu u organizaciji Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije "Nezavisnost" učestvuju 232 škole, u kojima su časovi skraćeni na 30 minuta...Predsednik tog sindikata Tomislav Živanović rekao je juče da će broj škola u protestu narednih dana biti veći, iako su na terenu "prisutni...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.