Predstavljeni planovi Vlade Srbije za razvoj veštačke inteligencije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Okt.2019, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljeni planovi Vlade Srbije za razvoj veštačke inteligencije

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović predstavio je danas u okviru konferencije Sinergija 2019 planove Vlade Srbije za razvoj veštačke inteligencije i korišćenje otvorenih podataka i tom prilikom rekao da ta institucija uveliko priprema nacionalnu infrastrukturu za razvoj veštačke inteligencije koja će biti smeštena u Državnom data centru u Kragujevcu.

Vlada Srbije formirala je Radnu grupu za izradu predloga strategije razvoja veštačke inteligencije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Republike Srbije za period 2020 - 2025. godine.

"Jedan od ciljeva Kancelarije za IT i eUpravu u okviru izrade ove strategije je da se u okviru infrastrukture eUprave obezbedi platforma za veštačku inteligenciju čije korišćenje bi doprinelo unapređenju kvaliteta podataka, većem korišćenju podataka i unapređenja usluga u različitim segmentima javne uprave: registri stanovništva, privrede, nepokretnosti i adresa, reforma prosvete, dalji razvoj informacionih sistema socijalne zaštite, turizma i zdravlja, kao i razvoju pametnih gradova i opština", rekao je Jovanović.

On je dodao da je jedan od aspekata primene veštačke inteligencije korišćenje otvorenih podataka.

Podaci u otvorenom formatu su nafta savremenog doba i oni su jedan od bitnih elemenata za razvoj veštačke inteligencije, dodao je.

Kancelarija za IT i eUpravu već uveliko priprema nacionalnu infrastrukturu za razvoj veštačke inteligencije koja će biti smeštena u Državnom data centru u Kragujevcu čija se izgradnja završava na leto naredne godine, uz pomoć kredita Svetske banke, dodao je.

Danas su predstavljena i rešenja dva GovTech izazova otvaranja podataka.

Izazov Obavesti me koje je digitalno rešenje koje će služiti kao platforma koja na jednom mestu povezuje različite informacione sisteme i obezbeđuje informacije koje zahtevaju građani, dok je Proceni vozilo rešenje koje u realnom vremenu i svim učesnicima u procesu obračunavanja poreza i prenosa vlasništva nad automobilom transparentno obezbeđuje sve neophodne informacije važne za taj proces.

Ove godine na 19. konferenciji Sinergija fokus je bio na ključnim tehnološkim motorima, a govorilo se o temama veštačke inteligencije, klaud tehnologiji i inovativnom preduzetništvu, navodi se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.