Održan drugi Maxi Nacionalni festival hrane

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jun.2023, 15:19

Održan drugi Maxi Nacionalni festival hrane

Delez Srbija na Beogradskom sajmu organizovala manifestaciju posvećenu lokalnim poljoprivrednim proizvođačima

U prisustvu brojnih uglednih zvanica, trgovinski lanac Delez Srbija danas je po drugi put organizovao Nacionalni festival hrane. Ova manifestacija je ponovo okupila desetine domaćih proizvođača voća i povrća, ali i prenela poruke o važnosti sinergije nauke i privrede sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta proizvoda, kao i ukrupnjavanja domaće proizvodnje. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Svečanom otvaranju prisustvovala je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Srbije Jelena Tanasković, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predstavnici ministarstava, ambasade Kraljevine Holandije, članovi akademske zajednice, privrednici, lokalni proizvođači i partneri kompanije Delez.

Danas su proizvođači iz Srema, Mačve, Banata, Beograda, Novog Sada, Čačka, Leskovca i Pirota, kao i drugih krajeva Srbije, izložili preko 30 vrsta poljoprivrednih proizvoda. Gosti i posetioci Festivala imali su jedinstvenu priliku da se upoznaju sa bogatim asortimanom voća i povrća koje nalazimo svakodnevno na Maxi pijacama i da se iz prve ruke informišu o poreklu i načinu njihove proizvodnje. Poseban segment Festivala bio je posvećen inicijativi „Maxi agregatori“. Ovaj projekat kompanija realizuje zajedno sa velikim lokalnim dobavljačima - Delta Agrar, Agro Bel, Zelena zvezda, Agro Zin i Agro Tim, kako bi doprinela ukrupnjavanju domaće nabavke, povezivanju sa malim proizvođačima i na taj način obezbedila povećano učešće srpskog voća i povrća na policama ovog lanca.

Festival je svečano otvorio generalni direktor Delez Srbije Jan-Vilem Dokhejr koji se zahvalio svim partnerima na godinama uzajamne podrške i saradnje. On je naveo da je kompanija tokom prethodne godine otkupila 54.000 tona voća i povrća sa srpskih njiva i da je plan da se iz godine u godinu ove količine povećavaju.

„Danas smo okupili ljude koji su zaslužni za proizvodnju najboljeg voća i povrća, ali i naše partnere sa Poljoprivrednog i Fakulteta za veterinarsku medicinu sa kojima kontinuirano radimo na podizanju nivoa kvaliteta proizvoda. Građani Srbije će od ovog leta samo na MAXI pijacama moći da pronađu brojne nove sorte voća i povrća sa zaštićenim žigom ’Bez ostataka pesticida’ i upravo projekti koji su sinergija nauke i privrede čine bazu na kojoj želimo da razvijamo naše poslovanje“, istakao je Jan-Vilem u uvodnom obraćanju naglašavajući važnost strukturne podrške koju država pruža poljoprivrednicima u njihovom razvoju.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković rekla je da će Ministarstvo nastaviti da snažno podržava svaku inicijativu ove vrste, koja doprinosi promociji domaćih proizvoda i njihovog kvaliteta, kao i dodatne podrške pri njihovom plasmanu na tržište i opredeljivanju potrošača da prilikom kupovine upravo biraju naše, srpske proizvode.

„Poljoprivreda i proizvodnja hrane su oblasti izuzetno značajne za Republiku Srbiju. Pored tradicije i prirodnih prednosti, naši proizvođači poseduju znanje, volju i iskustvo za unapređenje svog poslovanja. Plasman naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na svetskom tržištu najbolje govori o kvalitetu naše hrane. Prošle godine je postavljen novi rekord u izvozu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u vrednosti od 4,7 milijardi evra, a ove godine očekujemo da taj iznos bude još veći“, navela je Tanasković. Tanasković je naglasila da će Ministarstvo nastaviti da radi na stvaranju pravnog ambijenta za dalji razvoj oznaka geografskog porekla i nacionalnih šema kvaliteta, kao i na definisanju mera podrške za unapređenje domaće proizvodnje i proizvoda sa oznakama porekla i kvaliteta.

I na drugom Maxi Nacionalnom festivalu hrane dodeljena su priznanja za poseban doprinos održivom poslovanju. Kompanija Agro Bel istakla se u razvoju malina i kupina bez ostataka pesticida, a pored toga jedan je od pet agregatora koji okuplja 50 malih lokalnih proizvođača i na taj način doprinosi razvoju lokalnih zajednica u Srbiji. Novitas Konsalt je nosilac priznanja kao kompanija koja zapošljava osobe sa invaliditetom, ali je uz to i ponosni nosilac brojnih nagrada za kvalitet u poljoprivredi. Medveđ je najveći domaći proizvođač šargarepe i kompanija zahvaljujući kojoj u ovom trgovinskom lancu tokom cele godine ova kultura dolazi isključivo sa domaćih njiva.

Drugi Maxi Nacionalni festival hrane posebnu pažnju posvetio je saradnji sa lokalnim agregatorima – kompanijama koje povezuju trgovinski lanac i male proizvođače. Na panelu „Maxi agregatori“ učesnici su naglasili izuzetan značaj ovog koncepta, ali i brojne benefite koje u njegovim okvirima ostvaruju lokalni poljoprivrednici. Zaključeno je da je korist višestruka, jer udruženi mali domaći proizvođači dobijaju jasan putokaz za primenu standarda kvaliteta i bezbednosti zahvaljujući kojima mogu lakše da plasiraju svoju robu. To direktno utiče na njihovu konkurentnost i na evropskim tržištima, a čini i snažan podsticaj domaćoj ekonomiji i razvoju lokalnih zajednica. Specijalni pogled na ovu temu dao je i ataše za poljoprivredu ambasade Kraljevine Holandije Kun fan Hineken, iz čije je zemlje je i preuzet ovaj koncept razvoja domaće proizvodnje.

Specijalni gost drugog Maxi Nacionalnog festivala hrane bio je bard pripremanja hrane i svetsko TV lice holandski kuvar Rudolf van Vin, koji je na Beogradskom sajmu demonstrirao svoje umeće koristeći isključivo sveže i kvalitetne namirnice proizvedene u Srbiji, koje su svakodnevno na policama Maxi supermarketa.
Pogledaj vesti o: Sinergija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Održan drugi Maxi Nacionalni festival hrane

Izvor: Danas, 15.Jun.2023

U prisustvu brojnih uglednih zvanica, trgovinski lanac Delez Srbija danas je po drugi put organizovao Nacionalni festival hrane. Ova manifestacija je ponovo okupila desetine domaćih proizvođača voća i povrća, ali i prenela poruke o važnosti sinergije nauke i privrede sa ciljem podizanja nivoa kvaliteta...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.