Đelić: Nacionalno pitanje i EU integracije su u sinergiji

Izvor: Blic, 19.Maj.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Nacionalno pitanje i EU integracije su u sinergiji

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić ocenio je danas da borba za nacionalno pitanje i za evropske integracije Srbije ne samoda nisu u sukobu već da su "u dubokoj sinergiji".

Đelić je istakao da "Srbija, koja ide ka punopravnom članstvu u EU, ima i zakone i njihovu primenu za sve one" koji su u dijaspori.

"To je zapravo Srbija koja ima najveće argumente >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da traži ista prava za Srbe u regionu i, u onoj meri koja je u skladu sa nekim drugim regulativama i, u onim zemljama gde se nalaze pripadnici naše nacije", rekao je potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije.

Đelić je to izjavio na okruglom stolu koji je organizovalo Ministarstvo za dijasporu povodom "Strategije očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu", a kome su prisustvovali i predstavnici nevladinih

organizacija.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što se pri izradi tog dokumenta "izašlo iz teških i sterilnih rasprava koje se bile zasnovane na nekim idelogijama, raspravama bez kraja", i dodao da je dokument primer modernog pristupa kojim se postižu rezultati, a ne politički poeni.

Govoreći o ekonomskom odnosu sa dijasporom, Đelić je rekao da je važno stvoriti uslove da novac koji dolazi iz rasejanja ne ide samo u tekuću potrošnju, već da se ulaže u preduzeća i nova radna mesta.

Navodeći da za to treba stvoriti uslove, Đelić je rekao da je "iluzorno očekivati mnogo veće investicije dijaspore u našu zemlju ukoliko ne pokažemo da je ona u potpunosti osposobljena da takve investicije prima".

Povodom naučno-tehnoloskog razvoja Srbije i uloge dijaspore u njemu, on je naveo da nije tačno da je pola miliona visokoobrazovanih građana napustilo Srbiju u poslednjih 20 godina, već da ih je '90-ih otišlo oko 54.000 a prošle decenije 18.000.

"I to su velike cifre", i zato treba raditi na tome da se oni vrate, da naš izvozni brend ne budu visokoobrazovani ljudi već njihova dela, kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, od 200 miliona evra aranžmana sa Evropskom investicionom bankom za razvoj naučno-tehnoloske infrastrukture, 20 miliona je namenjeno dijalogu sa naučnom dijasporom i za njihov povratak. Đelić je dodao je da je već u tom cilju započeo razgovare sa 50 ključnih naučnika i tehnoloških preduzetnika u rasejanju.

Đelić je ocenio i da bi bilo dobro da i u svakoj budućoj vladi postoji jedna osoba iz dijaspore, kao što je on ili bivša ministarka dijaspore Milica Čubrilo.

Đelić i Đurović za saradnju u evrointegracijama Đelić i Đurovićeva

Ministarka za evropske integracije Crne Gore Gordana Đurović i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić založili su se danas u Beogradu za jačanje saradnje dve zemlje na putu ka članstvu u Evropsku uniju.

Đelić i Gordana Đurović su na konferenciji za novinare, posle sastanka, rekli da su se dogovorili da dve zemlje sarađuju u prevođenju zakonskih tekovina EU.

Đelić je rekao da je Crna Gora upravo odgovorila na upitnik Evropske komisije i da će Srbija koristiti taj dokument.

On je rekao da Srbija podržava puno članstvo Crne Gore u EU, kao i da što pre dobije status kandidata.

Ocenio je da je uspeh Crne Gore na putu evropskih integracija pozitivan i za Srbiju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.