Izložba fotografija 70 godina rada UNICEF-a u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Okt.2017, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba fotografija 70 godina rada UNICEF-a u Srbiji

Izložba fotografija, povodom 70 godina rada UNICEF-a u Srbiji, otvorena je danas na Trgu slobode. Izložbu su otvorili predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i zamenica direktora UNICEF-a Severine Leonardi, a biće postavljena narednih sedam dana na centralnom gradskom trgu.

Predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić, prilikom otvaranja izložbe, istakao je da je Srbija jedan od osnivača UNICEF-a, "organizacije koja je sinonim humanosti". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Drago nam je da je Novi Sad domaćin ovakve izložbe da bi se podsetilo na to koliko je humanost bitna za razvoj društva, kulture i odnosa među ljudima. Danas, posle 70 godina, možemo da kažemo sa ponosom da smo na ovim prostorima bili jedni od osnivača UNICEF-a i da se na to podsetimo ovakvom izložbom", poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

On je dodao da je, u to vreme Jugoslavija kao država koja je izašla iz Drugog svetskog rata, bila prva evropska država koja je potpisala pristupanje UNICEF-u.

"Ta činjenica daje nam za pravo da kažemo da nam je pripalo veliko istorijsko nasleđe", podvukao je Jelušić, dodajući da smo od 80tih godina prošlog veka postali država koja ne koristi pomoć, već pomaže drugima.

"Imali smo prilike da u svim teškim vremenima, kao što su bile devedesete, vidimo koliko je bitno postojanje UNICEF-a. I danas kada imamo talas izbeglica, koji prolaze kroz Srbiju, jako je bitno naglasiti koliko je doprinos UNICEF-a i pomoć tim ljudima neophodna", objasnio je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

UNICEF je oranizacija koja deluje od 1946. godine, kako bi odreagovao na najurgentnije potrebe dece nakon Drugog svetskog rata, a zamenica direktora UNICEF-a Severine Leonardi podsetila je su godinu dana nakon završetka Drugog svetskog rata prvi paketi humanitarne pomoći počeli da pristižu u tadašnju Jugoslaviju i Srbiju.

"Srbija je samim tim sastavni deo istorije UNICEF-a. Slike koje se mogu videti na ovoj izložbi pokazuju takođe da je UNICEF sastavni deo istorije Srbije i da je doprineo razvoju društva u Srbiji", rekla je Leonardi.

Ona je precizirala da je UNICEF tokom 70 godina radio u različitim sektorima, "radili smo na tome da obezbedimo da deca krenu u školu, da se odgovori na humanitarne potrebe, kako u prošlosti tako i danas, kada se suočavamo sa izbegličkom krizom".

"Ono što posebno treba naglasiti jeste to da je Grad Novi Sad u bliskoj saradnji sa UNICEF-om i da je blizak partner UNICEF-a. Sam grad radi dosta na tome da zadovolji potrebe sve dece i da obezbedi da se poštuju prava svakog deteta, jer ta deca su ona koja u budućnosti treba dalje da rade na razvoju društva i da budu njegovi članovi", podvukla je Leonardi, podsetivši da se konkretno u Novom Sadu radi na pružanju podrške zdravstvenom sistemu, kako bi pedijatri i medicinske sestre mogle što bolje da posavetuju roditelje kada je reč o imunizaciji, stimulaciji razvoja deteta i ranom uočavanju i otkrivanju evenutalnog kašnjenja u razvoju deteta.

Ona je dodala da UNICEF u Novom Sadu pruža podršku i sistemu obrazovanja, kako bi sistem bio inkluzivan: da svako dete, bilo da potiče iz siromašne porodice, da je romske nacionalnosti ili da je dete sa invaliditetom, bude uključeno u obrazovanje.

"Veliki broj škola sarađuje sa nama i one su postale model za inkluzivno obrazovanje, koji treba da posluži kao uzor ostatku Srbije. Sve ovo govori da je UNICEF deo istorije Srbije i da će biti deo njene budućnosti, da će raditi na tome da odgovori na potrebe sve dece u celoj zemlji", zaključila je Leonardi.

Izložba fotografija 70 godina rada UNICEF-a u Srbiji prvobitno je bila otvorena u Beogradu, a nakon Novog Sada biće izložena u Subotici, Nišu i Pirotu.
Pogledaj vesti o: Severina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.