Izvor: Poznati.info, 27.Apr.2018, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragan Kojić Keba

Dragan Kojić Keba je poznati srpski folk pevač i svekar još poznatije hrvatske pevačice Severine. Njegove najpoznatije pesme su “Imao sam”, “Kad puca nek puca”, “Ona to zna”, “Kukavica” i “Ti hodaš sa njom”. Pevao je i na bugarskom i turskom jeziku. Poznat je kao osoba koja jako pazi na svoj izgled, a jednom prilikom je izjavio kako će jednog dana napraviti svoju kozmetičku liniju.

Obrazovanje

Upisao se na visoku poslovnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Poznati.info << školu, ali zbog muzike je nikad nije završio.

Privatni život

Rođen je 7.10.1956. godine u mestu Klupci kod Loznice. Kao dete je bio zainteresovan za fudbal, ali ljubav prema muzici je pobedila.

Sa suprugom Oljom živi u vili na Bežanijskoj kosi, a susedi su im Saša Popović i Lepa Brena. Njih dvoje imaju ćerku Natašu i sina Igora. Nataša se takođe bavi muzikom i živi u Americi, a sin Igor je bivši golman. 2015. godine se oženio poznatom hrvatskom pevačicom Severinom.

Keba osim Nataše i Igora ima i vanbračnu ćerku s Ljiljanom Jevremović. Godinama je tvrdio da Ina nije njegova ćerka, ali nakon brojnih tužbi i suđenja je zakonski priznao dete i platio zaostalu alimentaciju. Njegova spuruga Olja mu je oprostila prevaru i kaže da se njeno ogorčenje nije moglo meriti s količinom boli i griže savesti koju je on osećao. Keba je tokom sudskog spora s Ljiljanom Jevremović svu svoju imovinu preneo na sina Igora, s kojim je potpisao Ugovor o doživotnom izdržavanju. Igor se tako obvezao da će doživotno izdržavati oca, a zauzvrat je dobio pravo vlasništva nad nekretninama.

Keba je 2014. godine u svoje kuće u Loznici i Beogradu primio dve porodice koje su u poplavama ostale bez krova nad glavom.

Malo je poznato da se još od srednjoškolskih dana bavi pisanjem pesama. Piše ih uvek kad dobije inspiraciju, bez obzira nalazi li se u automobilu, avionu ili na nekom drugom mestu, a najavio je kako će jednog dana objaviti knjigu svojih pesama.

Posao

Prvi album je objavio 1986. godine u Diskos produkciji. Sledeća dva albuma “Život te otpiše” i “Zar za mene sreće nema” je takođe objavio Diskos, a 1990. godine prelazi u Jugoton, koji je objavio njegov album “Plavo oko plakalo je”. Saradnja s Jugotonom je trajala do sledeće godine, kada Kebin novi album “Srce piše suzama” izdaje PGP RTS. 1993. godine zajedno s Mirom Škorić, Anom Bekutom, Svetlanom Ražnatović (u to vreme Veličković), Dobrivojem Topalovićem, Zoranom Kalezićem i Slavkom Banjcem odlazi na zajedničku turneju po Srbiji.

U saradnji s produkcijskom kućom PGP RTS izdaje nove albume “Sve ću tuge poneti sa sobom” (1994) i “Siromasi” (1996.). Nakon toga su usledili albumi “Cveta trešnja” (1998.), “Keba 2000” (1999.) i “Tiho noćas…”, koje je Keba objavio u saradnji sa ZaM-om, te “Keba 2002”, “Keba 2004” i “Sve na pesmu i veselje”.

Kebi je jedno vreme pesme pisao bivši ministar Mlađan Dinkić, a kaže da je zbog te saradnje često upadao u neprijatne situacije. U pojedinim delovima Srbije nisu hteli da čuju za njega i nisu ga hteli angažovati jer im se nisu sviđali Đinkićevi politički stavovi. 2011. godine je otvorio muzički studio i muzičko-marketinšku agenciju. Otvorio ih je zajedno sa saradnikom i prijateljem Radetom Čokanom kako bi pomogao mladim i anonimnim ljudima da postanu poznati, a osnovni kriterijum je da vrede kao pevači.

2012. godine je objavljen snimak na kom Keba napada ekipu emisije “Paparazzo lov”, zbog čega je on odlučio tužiti Pink televiziju koja je autor spomenute emisije. Javnost je osudila ovaj čin, ali neke od kolega, poput Bore Čorbe, Lepe Brene i Bate Zdravkovića su ga podržale. Gostujući u jednoj emisiji, Keba je tvrdio da je snimak montiran i da nikog nije udario nego je samo odgurnuo kameru kako bi prestali snimati. Tada se oglasila i Pink televizija i najavila protivtužbu a u saopštenju za javnost su naveli da pevaču neće biti uskraćeno gostovanje u emisijama na ovoj televiziji.

U junu 2012. godine je obradio svetski poznati hit “Ai se eu te pego”. Pesmu koju je nazvao “Kosa” je izveo samo jednom i to u emisiji Lee Kiš. Njegov nastup je izazvao burne reakcije, a on kaže da je originalnu pesmu čuo dok niko u Srbiji nije ni znao da postoji i jako mu se svidela pa je odlučio otpevati svoju verziju te dodao da mu nije ni na kraj pameti prisvajati pesmu i da se ona neće naći na njegovom novom albumu.

U junu 2013. godine, u RTS- ovoj zgradi, promovisao je novi album “Fer ubica”, a nekoliko meseci kasnije odlazi na turneju po Australiji gde ga je dočekala publika s prostora čitave bivše Jugoslavije. Kebu je iznenadilo koliko obožavatelja zna reči gotovo svih njegovih pesama, pa čak i s albuma “Fer ubica”. 2014. godine je učestvovao u emisiji “Tvoje lice zvuči poznato”. Krajem iste godine je gostovao na gotovo svim televizijskim emisijama, što je zasmetalo nekima od njegovih kolega. Oni koji su se našli s njim u istoj emisiji bi prigovarali jer bi im bilo dosta da budu samo dekoracija prezastupljenom Kebi.

2017. godine je na koncertu u Sofiji otpevao svetski hit “Despacito”, koji je obeležio leto te godine. Za pesmu je dobio 500 eura od prijatelja s kojim se kladio da će spomenutu pesmu otpevati na pozornici.

Najveća dostignuća

Dragan Kojić Keba je u svojoj bogatoj i dugogodišnjoj karijeri objavio preko 20 albuma i kompilacija.
Pogledaj vesti o: Severina,   Turska

Nastavak na Poznati.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Poznati.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Poznati.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.