CRNA GORA U ŠOKU: Severina nastupa u Njegoševoj Biljardi na Cetinju i to u čast velikog srpskog pesnika

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jul.2023, 23:20

CRNA GORA U ŠOKU: Severina nastupa u Njegoševoj Biljardi na Cetinju i to u čast velikog srpskog pesnika

Pored pevačice u programu će, kako je predviđeno, učestvovati i crnogorski glumac!

Najava performansa slikara Dimitra Popovića, u lapidarijumu Biljarde na Cetinju, koji bi trebalo da se održi večeras, povodom 210 godina od rođenja velikog pesnika Petra Drugog Petrovića Njegoša, šokirala je većinsku Crnu Goru.

Tim pre jer je najavljeno da će hrvatska pevačica Severina Vučković >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << biti deo performansa "Noć skuplja vijeka".

- Da se taj performans izvodi negde na kotorskoj rivi za turiste s kruzera, reklo bi se za te autore - rade nešto da se ljebom rane. Ali da se to izvodi u Biljardi, gde je Njegoš pisao "Luču" i "Gorski vijenac" i mučio muke s Crnom Gorom i okupatorima, otvorena je blasfemija. Autor tog performansa Dimitrije Popović polacmanjeni je Crnogorac u svoj svojoj visokokotirnoj umetnosti. Opčinjen je visokim temama, posebno hrišćanskim martirstvom, ali na tim slikama ne nazire se nigde ni odsjaj Njegoševe "iskre besamrtne"- komentariše za "Novosti" Milutin Mićović, predsednik Književnog društva "Njegoš" iz Nikšića.

Mićović objašnjava da baš "zato on može taj blasfemični performans da smešta u Biljardu, s pop pevačicom koja širi narkozu telesne sablazni, jer je možda to za njega vila, krotkim hodom koja leti":

- Taj performans je i simptom novocrnogoraca i njihove idelogije, koji ne podnose ni sopstveno poreklo, a kamoli Njegoševu duhovnu uzvišenost i martirstvo kosovskih Crnogoraca-Srba. Njihovo je samo ono što mogu da obore na zemlju, u "smrtnu prašinu" pa onda svojski da se provesele - kaže Mićović.

Reč je, kako je najavljeno u programu, o autorskom delu poznatog umetnika-slikara Dimitrija Popovića, koji će na ovom događaju predstaviti grafičku mapu "Oreol mikrokozma". Pored Severine u programu će, kako je predviđeno, učestvovati crnogorski glumac Slobodan Marunović.

Bivši predsednik opštine Cetinje Jovan Markuš kaže za naš list da je Njegoševa Biljarda konak Cetinjskog manastira, "a ne pozornica za performans porno i muzičke zvezde Severine".

Slikar Dimitrije Popović smatra da Njegoševa antologijska pesma "Noć skuplja vijeka" predstavlja spoj dvoje ljubavnika, verujući da će kroz "aktuelizaciju" te Njegoševe divotnice pokazati simboliku i metafore koje se pojavljuju u čuvenoj pesmi.

Da je Biljarda izgrađena kao deo manastira svedoči zapis arhimandrita Nikifora Dučića, objavljen 1874. godine, koji glasi:

- Do 1847. nije bilo nijedne kuće na Cetinju, osim manastira u kojemu su sjedile crnogorske vladike. A, te godine vladika Petar II sazida sebi konak odvojeno od manastira u rastojanju nekoliko koraka. Konak ovaj razlikuje se od manastirskih ćelija samo tijem, što se vide na četiri ugla ograde (oko njega) četiri kule, koje opominju gledaoce na srednjovjekovne zamkove i velikaške stanove. Konak ovaj prozvan je u narodu "biljarda" s toga, što je vladika nabavi u nj bilijar, i što se od tada počelo igrati na Cetinju u konaku bilijara i karata - navodi se u zapisu.

Organizator ovog događaja je prestonica Cetinje, odnosno Sekretarijat za kulturu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

TO JE NAJVEĆA UVREDA NJEGOŠA Severina na Cetinju plesala uz stihove najvećeg srpskog pesnika na obeležavanju 210 godina njegovog rođenja! VIDEO

Izvor: Pančevac-online.com, 26.Jul.2023, 09:22

Hrvatska pop pevačica Severina Vučković svojim plesom sinoćje, u dvorištu Biljarde na Cetinju, plesala uz Njegoševe stihove “Noć skuplja vijeka”, koje je izgovarao glumac Slobodan Marunović, što je po mnogima u Crnoj Gori, skandal nad skandalima i najjači napad na delo najvećeg srpskog...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.