Žabe krastače predskazuju zemljotres

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 02.Apr.2010, 07:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žabe krastače predskazuju zemljotres

LONDON - Nedavno istraživanje koje su obavili biolozi Otvorenog univerziteta u Milton Kejnsu u Velikoj Britaniji pokazalo je da žabe krastače za vreme sezone parenja mogu da predskažu neke teško dokučive pojave kao što je zemljotres.

Istraživači su pažljivo proučavali mužjake žaba krastača i ustanovili su da su ti vodozemci naglo promenili ponašanje pet dana pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << zemljotres u gradu Akvili u Italiji.

Broj žaba u proučavanoj regiji, udaljenoj 76 kilometara od Akvile, iznenada je opao za čak 96 odsto.

Kada se pojave u nekoj regiji radi reprodukcije, žabe krastače obično ostaju aktivne u velikom broju na mestu reprodukcije sve do kraja sezone parenja.

Istraživači su primetili da tri dana pre zemljotresa u Akvili među vodozemcima nije bilo parenja mada je sezona parenja bila u punom jeku. Nakon zemljotresa, mužjaci žabe krastače polako su ponovo počeli da se pojavljuju ali ne u uobičajeno velikom broju.

Naučnici još nemaju objašnjenje za to kako su žabe mogle da predosete zemljotres niti da registruju perturbacije u jonosferi koje su prethodile potresu.

Naučnici širom sveta proučavali su ponašanje životinja pre pojave zemljotresa, pre svega zmija i slonova.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.