UN izdvojile 10 miliona dolara za Čile

Izvor: S media, 06.Mar.2010, 11:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN izdvojile 10 miliona dolara za Čile

Ujedinjene nacije uputiće hitnu pomoć od 10 miliona dolara Čileu, koji je prošle subote pogodio razorni zemljotres, objavio je sinoć u Santjagu generalni sekretar svetske organizacije Ban Ki-mun.

Ban je novinarima rekao i da će UN i vlada Čilea formirati zajedničke spasilačke timove koji će raditi u najugroženijim područjima.

"U doba katastrofe, UN su usredsredjene na snabdevanje hranom, vodom i brigom za smeštaj i zdravstveno stanje ugroženih", >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << rekao je Ban.

Generalni sekretar UN pohvalio je čileansku predsednicu Mišel Bačelet, koju je javnost kritikovala da nije dovoljno brzo reagovala posle jednog od najrazornijih zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

"Predsednica Bačelet je pokazala odlučnost i posvećenost u rešavanju posledica ove nacionalne katastrofe...posle jednog od najjačih zemljotresa u istoriji", rekao je Ban.

Ban, koji će u subotu posetiti Konsepsion, jedan od gradova najviše pogodjenih zemljotresom, rekao je i da će za obnovu Čilea biti potrebno sve više sredstava, preneli su svetski mediji.

Čileanske vlasti za sada nisu objavile procenu štete, ali analitičari ocenjuju da ona iznosi izmedju 15 i 30 milijardi dolara.

Pored pomoći UN, Čile je do sada primio humanitarnu pomoć od 35 zemalja, uključujući većinu susednih, kao i od 16 organizacija.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.