U polusnu izvalio prozor iz šarki i skočio

Izvor: Politika, 03.Nov.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U polusnu izvalio prozor iz šarki i skočio

Do prestonice dopro potres od četiri stepena Rihterove skale koji nije pričinio veću štetu. – Reagujući instinktivno, P. V. (23) sa Voždovca iskočio kroz prozor stana i zadobio povrede kičme, a više hroničnih i srčanih bolesnika zvalo je Hitnu pomoć zbog gušenja i aritmije

Zemljotres u prestonici nije ostavio većih posledica, saopšteno je u Gradskom štabu za vanredne situacije. Do Beograda je, prema podacima Republičkog seizmološkog zavoda, dopro potres jačine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << četiri stepena Rihterove skale, usled čega je u nekoliko objekata nestalo struje. Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić koji je noć između utorka i srede proveo u štabu, istakao je da su dežurne službe EDB-a u kratkom roku otklonile sve kvarove.

– Štete ima na privremenim objektima u nekim naseljima u Zemunu gde živi pretežno romska populacija – rekao je Antić.

Iz Beograda je, u pomoć kolegama u Kraljevu, juče upućena ekipa stručnjaka Zavoda za javno zdravlje, koja će prvenstveno biti angažovana na utvrđivanju kvaliteta vode u tom gradu. U zavisnosti od potreba, prestoničke službe pružiće i dodatnu pomoć najugroženijim područjima, rečeno je juče u gradskom Štabu za vanredne situacije.

Dodatnog posla u gradu ipak su imali lekari Hitne pomoći koji su u toku noći intervenisali 108 puta, od toga u 14 navrata na javnom mestu.

Jedan od poziva upućen je i sa adrese u voždovačkoj Esad Pašinoj ulici gde je dvadesettrogodišnji P. V. zadobio teže povrede skočivši, u strahu od zemljotresa, kroz prozor sa visokog prizemlja. Mladić je na odeljenju ortopedije u Urgentnom centru zbog povreda kičmenog pršljena. Članovi njegove porodice za „Politiku” kažu da su im lekari rekli da je mladića od vrlo ozbiljnih povreda spasla jaka telesna konstitucija, kao i da je njegova reakcija bila instinktivna.

– Imao je sreće što je krupan i u dobroj fizičkoj formi, pa su odlučili da mu povredu imobilišu pojasom, a da ga ne stavljaju u gipsanu „kadu”. Rečeno nam je da je mogao ostati i onesposobljen – kažu roditelji povređenog mladića koji su u trenutku zemljotresa takođe bili u stanu.

Njihov sin je, kako ističu, reagovao nagonski, procenivši u strahu da će se lakše i brže izbaviti kroz prozor jer mu se soba nalazi u delu kuće iz kog se do dvorište mora proći kroz ostatak stana i hodnik sa stepeništem koje je u ovakvim situacijama najpodložnije urušavanju.

– supruga je bila budna. U stanu se sve treslo, nameštaj je „krckao”… Nismo znali da li je to jedan potres ili će se nastaviti u „talasima”. Čuli smo buku iz njegove sobe i ušli. Videvši da nije unutra, istrčali smo napolje i zatekli ga kako leži pod prozorom. Pokušali smo da ga uspravimo. Hitna pomoć je bukvalno „doletela” za nekoliko minuta i odneli su ga na nosilima. Reagovao je instinktivno, pretpostavljam da onako sanjiv nije uspeo da se dočeka pravilno – objašnjava LJ. V., otac mladića koji je iz sobe iskočio kroz zatvorene žaluzine, izbijajući jednu stranu prozora iz „šarki”.

U senci ove nezgode donekle su ostali mnogobrojni slučajevi stresnih reakcija zbog kojih su mahom hronični bolesnici i starije osobe pozivali dežurne lekare. Nada Macura, portparol Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć, istakla je da u „potresnoj” noći među Beograđanima nije bilo panike, ali je zabeležen povećan broj poziva.

– Posle zemljotresa zvali su hronični bolesnici, sugrađani sa hipertenzijom i srčanim problemima. Uglavnom zbog aritmije, povećanog pritiska, gušenja i sličnih reakcija na stres. Dežurne ekipe intervenisale su gde god je bilo potrebe, dok su uplašenim sugrađanima davani saveti preko telefona – objasnila je Macura.

M. Luković

Svi mi koji smo bili u kafani i nismo osetili zemljotres

Neposredno posle razornog potresa, prve informacije o epicentru i magnitudi zemljotresa pojavile su se na „Fejsbuku” gde su sugrađani, brže od svih medija, preneli onlajn izveštaj Američkog seizmološkog centra. Svega nekoliko minuta zatim oformljena je grupa „Svi mi koji smo osetili zemljotres” kojoj je za nekoliko časova pristupilo 1.200 članova. Pre nego što se saznalo za tragičan bilans potresa u Kraljevu, na „Fejsbuku” je niklo i više grupa duhovitog naziva poput „Svi mi koji smo bili u kafani i nismo osetili zemljotres”, „Svi mi koji smo slušali Merimu Njegomir dok je drmao zemljotres” i „Hoćemo još jedan zemljotres da nam sruši školu”… Po profilima korisnika učestalo su i razmenjivane pesme „Ljuljaj me nežno” Olivera Mandića i dens hit devedesetih „Zemljotres, urnebes” novosadskog muzičara Li Mena.

 

objavljeno: 04.11.2010.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.