(Ne)pripremljeni i (ne)prilagođeni

Izvor: Politika, 01.Mar.2010, 23:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

(Ne)pripremljeni i (ne)prilagođeni

Zašto je u Čileu bilo manje žrtava zemljotresa nego na Haitiju i kakve to veze ima sa drugim tumbanjima…

Upravo smo obavešteni da se u istovetnoj pojavi ispoljio, prema procenama stručnjaka, rekordni raskol: zemljotres u Čileu bio je, izveštavaju, oko 500 puta jači od januarskog na Haitiju, ali je odneo 300 puta manje života. Takva razlika između dve tragedije istog korena, veća je, bar u prigodnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << računici, čak i od procepa kojim se odavno dramatično delimo na srećne i nesrećne, bogate i siromašne, poštovaoce i kršitelje zakona, prijatelje i neprijatelje.

Izveštava se da je drastičnoj diferencijaciji, doprineo niz specifičnosti, u okvirima poznate, na obe strane, visoke tektonske rizičnosti. U Čileu je, precizira se, pomeranje tla pogodilo „ređe nastanjeno područje”, dok je na Haitiju udarilo na „prenaseljenu” prestonicu.

Ukazuje se, međutim, i na sistemske faktore. Za razliku od hronično haotizovanih Haićana, Čileanci važe za naciju koja je, takođe posle duge diktature, stabilizovala politički i ekonomski poredak i, opet za razliku od Haitija, preduzela mere za ublažavanje neizbežnih prirodnih udara.

Čile je mnogo bezbedniji, sugeriše AP, navodeći izjave međunarodnih poznavalaca, po kojima ta zemlja ima najviše, po stanovniku, svetski priznatih seizmologa čiji su projekti povećali otpornost tamošnjih građevina na jake zemljotrese. Kao i iskaz haićanskog stručnjaka da u njegovoj domovini zna za „samo tri zgrade”, koje mogu da odole sličnim iskušenjima.

Poređenje između sudbina Čilea i Haitija, podstiče na šira prepoznavanja (ne)pripremljenosti i (ne)prilagođenosti. Lista takvih (ne)usklađenosti je poduža:

1. Sovjetski blok se raspao kad se unutar njega shvatilo da je, u nadmetanju sa ideološkim a ekonomski znatno jačim rivalom, ponajviše potkopao sopstvenu održivost.

2. SFRJ je nestala jer je izgubila, uz ostalo, ulogu mosta između dva bloka (s porazom istočnog) a postala poprište oružanih suprotstavljanja činjenici da, kao takva, nikome više nije podesna.

3. Teroristički udari na Njujork i Vašington su pokazali da, iako bez konkurencije, supersila ni na svom tlu nije neranjiva.

4. Invazijom (neosnovanog povoda) na Irak, Amerika je bila primorana da uvidi da se svet promenio toliko da može (bar u ojačanim delovima) da se ogradi od njenih postupaka.

5. Volstrit je posrnuo i izazvao globalnu finansijsku krizu, zbog umišljenosti da je mogućno da se, nekažnjeno, kao vrednost prikazuje i ono što ne postoji.

6. Aktuelno klecanje evra, pojedini stručnjaci pripisuju njegovom „preranom, nedovoljno pripremljenom, uvođenju”.

7. Usred razmaha kapitalizma i parlamentarne demokratije, ponajviše je profitirala Kina, iako je na njenom čelu „ideološki relikt” – Komunistička partija"

U tako potresnim okolnostima, ostaje da se odgoneta da li će svet, proći kao Čile ili kao Haiti. Da se vidi koliko je (ne)pripremljen i (ne)prilagođen izazovima s kojima se suočava.

Slutim da će prevladati čileanski „model”, da će se ispostaviti da smo ipak izgradili mehanizme za suprotstavljanje ili bar odolevanje katastrofama, makar onim koje nismo skrivili. Ovakvom prognozom se, međutim, ne osporava izvesnost da će još mnogi propatiti kao Haiti, pogotovu ona područja gde, takođe, nisu uspele, zbog prenebregavanja realnosti, ni domaće transformacije ni spoljne intervencije.

Postoje, naravno, i druge mogućnosti. Sreća nastupa pri susretu pripremljenosti i šanse, poručivao je starorimski filozof Seneka. Njegovom izrekom se još mnogi služe (pa i Opra Vinfri) ali učestale svakojake nesreće upozoravaju da je pomenutih poželjnih susreta premalo.

Momčilo Pantelić

[objavljeno: 02/03/2010]
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.