Izvor: B92, 26.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kina: U novom zemljotresu 6 mrtvih

Peking -- Šest ljudi je poginulo, a oko 1.000 je povređeno u zemljotresu koji je potresao zapadni deo Kine, već razoren katastrofalnim zemljotresom pre dve sedmice.

U novom potresu, jačine 6,4 stepena Rihterove skale, čiji je epicentar bio u okrugu Ćingčuan, u jugozapadnoj kineskoj provinciji Sečuan, uništeno je ili znatno oštećeno oko 270.000 kuća, javila je kineska agencija Sinhua.

U Ćingčuanu život je izgubila jedna osoba, a više od 700 je povređeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preneo je Kjodo.

U Handžongu, gradu u severozapadnoj provinciji Šansji, poginulo je četvoro ljudi, a 20 je teže povređeno, dok je u Longnanu, u severozapadnoj provinciji Gansu, život izgubio jedan čovek, a više od 100 je zadobilo ozlede.

Jučerašnji zemljotres jedan je od najjačih od oko 8.000 registrovanih potresa posle 12. maja.

Kineska vlada je saopštila da je, prema najnovijim podacima, u potresu jačine osam stepeni 12. maja poginulo 65.080 ljudi, dok se 23.150 i dalje vodi kao nestalo, a pet miliona je ostalo bez krova nad glavom.

Kineske vlasti se, u međuvremenu, pripremaju da upotrebe dinamit i oslobode vodu iz novonastalih jezera koja su formirale reke čiji su tokovi blokirani odronima.

U Sečuanu je registrovano 35 novih jezera, od kojih tri sadrže više od tri miliona kubnih tona vode, a jedno je u protekla četiri dana udvostručilo veličinu.

Meteorološke službe predviđaju obilne pljuskove naredne nedelje, što bi moglo dodatno da doprinese povećanju nivoa vode u jezerima.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.