Francuska obuka za spasioce

Izvor: Politika, 18.Apr.2010, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska obuka za spasioce

U pet timova u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Valjevu i Kragujevcu raspoređeno je 250 spasilaca Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije

Instruktori francuske spasilačke službe, koja se nalazi pri tamošnjem MUP-u i Civilnoj zaštiti Ministarstva odbrane, prekaljeni u misijama širom sveta uključujući i Haiti posle nedavnog razornog zemljotresa, angažovani su na obuci timova za spasavanje ugroženih lica Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. U sklopu reforme >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << vatrogasno-spasilačke službe, Srbija je prvi put dobila i visokoobučene eksperte za potragu za preživelima iz ruševina i njihovo spasavanje. Takođe, prvi put organizovano se sprovodi obuka službenih pasa za potragu za preživelima u ruševinama.

– Na ovim zadacima u Srbiji je angažovano 250 ljudi, reč je o vatrogascima-spasiocima koji su se dobrovoljno javili za ovu specijalističku obuku. U ovom trenutku njih oko 70 je u potpunosti osposobljeno za ove zadatke. Važno je naglasiti da svi oni ostaju na svojim redovnim dužnostima, a po potrebi povlače se sa svojih radnih mesta i deluju kao jedinstveni tim za ruševine – objašnjava za „Politiku” Dragan Dončevski, zamenik načelnika Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice Sektora za vanredne situacije.

Broj spasilaca iz ruševina procenjen je po odgovarajućim međunarodnim standardima, imajući u vidu veličinu Srbije, seizmičke karakteristike i druge rizike. Raspoređeni su u pet timova i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Valjevu i Kragujevcu. Današnji timovi spadaju u kategoriju lakih (poseduju takozvane ruševinske pse, opremu za zbrinjavanje i evakuaciju preživelih iz ruševina), a u perspektivi formiraće se i kategorija srednjih (kamere na „štapu” za snimanje u ruševinama (geofoni – potraga za preživelima osluškivanjem, oprema za razbijanje betona i uklanjanje prepreka).

– Kamere na „štapu” se guraju kroz otvore ruševine i nekoliko metera u dubinu objekta, pri čemu spasilac na površini prati ono što snima kamera koja je opremljena i diodama – osvetljenjem. Geofoni registruju pokrete u ruševini a najdalje su u razvoju ove tehnologije otišli Izraelci čiji uređaji, tvrdi se, mogu da registruju i disanje – objašnjava Dončevski.

Teški timovi za ruševine opremljeni su teškom mehanizacijom. U Srbiji neće biti teških timova, ali je usvojenim zakonskim rešenjima predviđeno da građevinska preduzeća potpišu ugovore sa Sektorom za vanredne situacije kojima će se regulisati angažovanje njihove teške mehanizacije u slučaju potrebe.

Francuski instruktori periodično sprovode dvonedeljnu obuku timova za ruševine u Srbiji, i to u centru MUP-a u Sremskoj Kamenici, bivšoj Srednjoj školi unutrašnjih poslova. Najsloženiji deo obuke obavlja se na uništenoj zgradi RTV Vojvodine na Mišeluku u Novom Sadu, uz saglasnost pokrajinskog javnog servisa. Spasioci, da bi mogli nekome da pomognu, moraju da vode računa o ličnoj bezbednosti pa se tako posebna pažnja posvećuje kretanju po ruševini i kroz nju, postavljanju zaštite od urušavanja, učvršćivanju i podupiranju pojedinih celina…

Obuka ima tri nivoa: prvi je namenjen operativnom sastavu, drugi komandnom kadru a treći visokom komandnom kadru. U Srbiji su do sada dvojica vatrogasaca-spasilaca prošla treći nivo. Francuzi insistiraju na tome da kompletna obuka za sva tri nivoa traje pet godina. Posle dvonedeljnog boravka u Sremskoj Kamenici, članovima timova za ruševine ostavljaju program za uvežbavanje do njihovog sledećeg dolaska u Srbiju – bili su nedavno i doći će ponovo na jesen.

Timovi za ruševine koriste i službene pse koji su na dvogodišnjoj obuci za potragu za preživelima u ruševinama, takođe pod nadzorom francuskih instruktora. Reč o psima rase malinoa, poznatoj i kao belgijski ovčar.

M. Galović

[objavljeno: 19/04/2010]
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.