Fajnenšenel tajms: Samit G8 vratio popularnost Berluskoniju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jul.2009, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fajnenšenel tajms: Samit G8 vratio popularnost Berluskoniju

LONDON - Samit osam industrijski najrazvijenijih zemalja, održan u italijanskom mestu Akvili, razrušenom u katastrofalnom zemljotresu u aprilu, povratio je popularnost italijanskom premijeru Silviju Berluskoniju, poljuljanu skandalima, ocenjuje danas britanski list "Fajnenšenel tajms".

List ukazuje da je Berluskoni doneo pravu odluku pri izboru mesta održavanja samita i da je zahvaljujući trodnevnoj ulozi domaćina samita od plejboja ponovo postao svetski državnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi britanski Bi-Bi-Si (BBC).

Zaista neuobičajen je izbor Akvile, još uvek u ruševinama i sa stanovništvom smeštenim u šatorima za mesto održavanja samita G8.

Naročito je neuobičajen smeštaj visokih gostiju u zajedničkim spavaonicama baraka lokalne finansijske policije koji je potpuno drugačiji od onoga na šta su zvanice samita G8 navikle, ističe BBC.

Takav smeštaj se uveliko razlikuje od boravka, na primer, u palati iz 18. veka u Sankt Peterburgu, potpuno renoviranoj po nalogu tadašnjeg ruskog predsednika Vladimira Putina, ili u jednom od najboljih škotskih hotela kao što je naložio tadašnji britanski premijer Toni Bler.

Ipak, niko se nije žalio, mada su učesnici samita priznali da nisu navikli na to, a to je ono što je zadobilo simpatije lokalnog stanovništva i cele Italije i popravilo poljuljani imidž premijera Berluskonija, konstatuje britanski list.

"Fajnenšenel tajms" se u članku osvrće na već izvesno vreme prisutnu ideju da bi G8 trebalo da bude proširena jer je u današnjem obliku zastarela.

List podseća da su se čule brojne kritike na sastav G8 jer, na primer, uključuje Kanadu, ali ne i Kinu. Zbog toga mnogi predlažu da se proširi G8, jedino što je teško postići saglasnost o broju članica koju bi ta nova, modernizovana verzija G8 trebalo da ima.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi i premijer Italije Silvio Berluskoni zagovaraju formiranje G14, gde bi se našli i Brazil, Kina, Indija, Meksiko, Južnoafrička Republika i Egipat.
Pogledaj vesti o: Seizmološki Zavod Srbije

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Berluskoni popravio imidž samitom

Izvor: B92, 12.Jul.2009

London -- Samit G8 održan u mestu L'Akvila popravio je imidž italijanskog premijera Silvija Berluskonija, ocenjuje "Fajnenšenel tajms"...List ukazuje da je Berluskoni doneo pravu odluku kada je za mesto održavanja samita izabrao grad koji je razrušen u katastrofalnom zemljotresu u aprilu, kao i...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.